Het huis van Joop van Zoelen grenst aan het heempark De Zomp. Foto: gertbudding.nl
Het huis van Joop van Zoelen grenst aan het heempark De Zomp. Foto: gertbudding.nl

Boek ‘Bestemming Oosterbeek’

19 november 2020 om 20:51 Algemeen

Door Gert Budding

Er zijn veel boeken geschreven over oud-Oosterbeek, met name over de Veluwezoom-schilders, Kneppelhout, Jacob van Lennep en de Slag om Arnhem. De Oosterbeker Joop van Zoelen vindt het merkwaardig dat er nauwelijks of geen aandacht in boekvorm is besteed aan de families Wolterbeek, Fangman en Brevee. Daarom bracht hij het boek ‘Bestemming Oosterbeek’ uit.

OOSTERBEEK - De geboren Rotterdammer, in 2016 gepensioneerd, woont al dertig jaar in ‘t Zonneheem, pal naast het heempark de Zomp. Zijn tuin is een paradijs met vijvers en watervallen. Toen de villa in 2007 het eeuwfeest vierde, schreef Joop van Zoelen het boek ‘t Zonneheem, honderd jaar huis en bewoners’. Het boek ‘Bestemming Oosterbeek’ is een vervolg hierop. Een monoloog. “Na afronding van het boek over ‘t Zonneheem, ben ik samen met Anneke Martin, mijn toenmalige buurvrouw, begonnen om de geschiedenis van haar huis Beekhof uit te zoeken. Behalve kunstschilders hebben er ook huisartsen gewoond, waaronder Georg Julius Wienecke, die getrouwd was met een nicht van Multatuli, en Isaac Brevee, waarvan een borstbeeld staat aan de naar hem genoemde Breveestraat.” “Maar al snel breidde dit project zich uit tot onderzoek naar diverse andere families in Oosterbeek uit de tweede helft van de 19e eeuw, waaronder de families Wolterbeek, Fangman en Sangster. Daarnaast hebben wij onderzoek gedaan naar de vroegste geschiedenis van het bekende Oosterbeekse hotel Schoonoord en het fraaie park Bato’s Wijk. Onze bevindingen hebben wij opgeschreven in een aantal artikelen in het tijdschrift Schoutambt en Heerlijkheid, het kwartaalblad van de Stichting voor Heemkunde in de gemeente Renkum.” >Wij waren zeer tevreden met deze artikelen, maar bij navraag bij buren bleek dat dit tijdschrift niet door alle Oosterbekers gelezen wordt. Vandaar dat het idee opkwam om na mijn pensionering in 2016 deze artikelen om te werken tot een boek. Als bindend element heb ik daarbij gebruikt dat de diverse families die in het boek beschreven staan, op enig moment de keuze hebben gemaakt om van elders naar Oosterbeek te verhuizen en daar doorgaans tot volle tevredenheid hebben gewoond, hetgeen uiteindelijk ook voor mijzelf geldt.
Bij het historisch onderzoek dat wij hebben verricht, heeft Anneke Martin zich met name geconcentreerd op archiefstukken, terwijl ikzelf contact heb gezocht met de nakomelingen van de beschreven families om te zien of zij over fotomateriaal beschikten uit hun Oosterbeekse periode. Daardoor wordt in het boek ‘Bestemming Oosterbeek’ niet alleen geschreven over huizen, maar vooral ook over de personen die er gewoond hebben.” Het boek (238 pagina’s) is te koop bij boekhandel Meijer en Siegers in Oosterbeek voor de prijs van euro 24,95.        

Het boek (238 pagina’s) is in eigen beheer uitgegeven.

advertentie
advertentie