Frans Kappen werkt met veel plezier al jaren mee aan de Kerstpakkettenactie van de Raad van Kerken. (foto: Marnix ten Brinke)
Frans Kappen werkt met veel plezier al jaren mee aan de Kerstpakkettenactie van de Raad van Kerken. (foto: Marnix ten Brinke)

Twintig jaar Kerstpakkettenactie

22 december 2017 om 10:48 Algemeen

Dit jaar wordt voor de twintigste keer de Kerstpakkettenactie van de Raad van Kerken georganiseerd. Frans Kappen is al vele jaren betrokken bij de actie. “Je kunt op een relatief makkelijke manier, veel mensen blij maken. Daarom doe ik het.”

Wolfheze - Het begon twintig jaar geleden allemaal heel kleinschalig bij de diaconale caritas in Oosterbeek: het verzamelen van een paar kerstpakketten die werden uitgedeeld aan mensen die in deze tijd wel een extra steuntje in de rug konden gebruiken. “Het is steeds groter gegroeid. Dit jaar hopen we zo’n honderd kerstpakketten te kunnen uitdelen.”
Een groep van zo’n twintig vrijwilligers is bezig met het maken van de kerstpakketten en het wegbrengen ervan. “We maken persoonlijke pakketten”, vertelt Frans. “Een moeder met drie kinderen kan weer andere dingen goed gebruiken als een alleenstaande man bijvoorbeeld.”
Mensen weten niet dat ze een kerstpakket krijgen. “Aan de deur krijg je de mooiste reacties. De mensen zijn er echt allemaal heel erg blij mee.”
De pakketten worden gevuld met donaties. Sommigen doneren hele kerstpakketten, maar tegenwoordig krijgt lang niet iedereen meer op zijn of haar werk zo’n pakket. Daarom mogen ook losse levensmiddelen gedoneerd worden en geld, zodat de organisatie zelf naar de supermarkt kan om spullen te kopen. “Wat we wel vragen is om in deze tijd net even wat andere producten te kopen dan normaal. Potten pindakaas zijn heel lekker, maar zo met de kersttijd is het misschien wel leuker om kerstkransjes of toastjes met paté te eten. Zo kan iedereen er iets feestelijks van maken tijdens de kerstdagen. Elke bijdrage is welkom. Het gaat niet om de hoeveelheid, maar om het met elkaar delen.”
De pakketten worden niet alleen bezorgd bij mensen die het financieel krap hebben, maar juist ook bij mensen die bijvoorbeeld eenzaam zijn. “Het gaat om het gebaar”, vindt Frans. “En om de mensen het gevoel te geven dat je er bij hoort.”

advertentie
advertentie