De tafel met Coventry-kruis en -kaars in de REmonstrantse kerk in Oosterbeek; teken van verbondenheid met de wereldwijde Coventry-gemeenschap voor vrede en verzoening. Deze tafel wordt telkens ingericht voorafgaand aan het wekelijkse gebed.
De tafel met Coventry-kruis en -kaars in de REmonstrantse kerk in Oosterbeek; teken van verbondenheid met de wereldwijde Coventry-gemeenschap voor vrede en verzoening. Deze tafel wordt telkens ingericht voorafgaand aan het wekelijkse gebed. Dorienke de Vries

Wekelijks gebed om vrede en verzoening van start in Oosterbeek

26 november 2021 om 12:55 Lokaal Deel je nieuws

Onlangs is in Oosterbeek een Coventry-gebedsgroep voor vrede en verzoening gestart. Na de eerste bijeenkomst in de Oude Kerk, op de symbolische datum van 17 september, komt die nu wekelijks samen in de Remonstrantse Kerk aan de Wilhelminastraat: elke vrijdag van 12.00 tot 12.20 uur.

Ongetwijfeld wordt er over de hele wereld dagelijks door miljoenen mensen om vrede en verzoening gebeden – persoonlijk en gezamenlijk. Een van de manieren om dat samen te doen is het Coventry-gebed. Daarvoor komen elke vrijdag wereldwijd op meer dan 230 plaatsen christenen bij elkaar, in het netwerk van de zogenaamde ‘Community of the Cross of Nails.’

Deze gemeenschap vindt haar oorsprong in het Engelse Coventry. Deze stad werd op 14 november 1940 gebombardeerd door de Duitse luchtmacht. Ook de kathedraal werd zwaar getroffen en brandde af. In de ruïnes vond de voorganger de volgende dag twee dakspanten die in de vorm van een kruis lagen. Dat inspireerde hem om niet met haat en vergeldingsdrang op de verwoesting te reageren, maar in plaats daarvan te zoeken naar manieren van verzoening.

Na de oorlog zochten de inwoners van Coventry contact met verwoeste Duitse steden, zoals Berlijn en Dresden. Hieruit is het initiatief van een voortdurend gebed om vrede en verzoening voortgekomen: de beweging van het Cross of Nails, genoemd naar het kruis uit het dak van de afgebrande kathedraal. In veel steden en dorpen die door oorlogsgeweld zijn getroffen zijn gebedsgroepen ontstaan. Deze groepen komen elke vrijdag samen voor een kort moment van gebed en bezinning, volgens een vaste liturgie: De Litanie van Coventry.

Oosterbeek heeft zwaar geleden tijdens de Slag om Arnhem in 1944, en daarom is het eigenlijk vreemd dat dit dorp nog niet bij de Coventry-beweging was aangesloten. Daar is nu verandering in gekomen.

U bent van harte uitgenodigd om mee te doen. U hoeft u niet aan te melden, u hoeft er ook niet iedere week te zijn. U kunt gewoon binnenlopen, wanneer u maar tijd en gelegenheid hebt.

De werkgroep Coventry-gebed bestaat uit Lieuwe Broersma, Joost Klopper, Anne van Laar, Dorienke de Vries. Deze werkgroep valt onder de Raad van Kerken Oosterbeek-Wolfheze-Doorwerth-Heveadorp.

advertentie
advertentie