Klimaatcrisis, gedragsverandering en bewustzijnsontwikkeling

30 maart 2023 om 22:54 Lokaal Deel je nieuws

Filosofiecafé Wageningen

Klimaatcrisis, gedragsverandering en bewustzijnsontwikkeling

- lezing door Toon van Eijk

Ondanks aanbevelingen van wetenschappers om de klimaatcrisis te bezweren, blijft een structurele gedragsverandering bij consumenten en producenten uit. Altijd speelt de strijd tussen eigenbelang en gemeenschapsbelang een rol. Dit eigenbelang resulteert vaak in een statuswedloop.

Is het mogelijk deze wedloop, voortkomend uit nabootsing oftewel de mimetische begeerte, gedeeltelijk te transcenderen? Omdat deze begeerte waarschijnlijk evolutionair bepaald is en dus in onze ‘nature’ zit, en de ‘nurture’ component van sociale en culturele conditionering tot op heden niet sterk genoeg is gebleken, zijn andere oplossingsrichtingen nodig.

Van Eijk onderzoekt hoe de verinnerlijking van maatschappelijk afgedwongen plichten tot zelfregulering bewerkstelligd kan worden. Gaan bewustzijnsontwikkeling en een andere grondhouding naar de natuur de motor zijn voor gedragsverandering?

Toon van Eijk (1952) is tropisch landbouwkundige met een grote belangstelling voor wetenschaps- en ecologische filosofie. Hij heeft als adviseur projecten op het gebied van landbouwontwikkeling uitgevoerd in Afrika en Azië.

Zondag 9 april, 14:30 uur

THUIS, Stationsstraat 32, Wageningen

Toegang: € 10, leden HV en NIVON € 8, studenten € 5, scholieren PANTARIJN gratisContant betalen, er is geen mogelijkheid om te pinnen

Meer informatie: https://www.humanistischverbond.nl/afdeling-arnhem-rijnstreek/filosofiecafe-wageningen/

advertentie
advertentie