De toren in Oosterbeek kleurt ‘s avonds oranje.
De toren in Oosterbeek kleurt ‘s avonds oranje.

Toren gemeentehuis kleurt Oranje

30 november 2022 om 09:50 Overig

OOSTERBEEK Vrijdag was de aftrap van de Oranje the World campagne waaraan meer dan honderd landen deelnemen en eindigt op 10 december. Het zijn de ‘16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. De gemeente Renkum is medestander, de toren in Oosterbeek kleurt daarom ‘s avonds oranje. Ook wappert de toepasselijke vlag op het plein van het gemeentehuis.

Gert Budding

De kleur oranje staat voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen.

In Nederland doet een overgrote meerderheid van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne, door bijvoorbeeld een gebouw oranje uit te lichten of de Orange the World-vlag uit te hangen.

Het thema dit jaar is ‘preventie’, laat de gemeente Renkum weten. “De nadruk bij de aanpak ligt vaak op signalering, melding en vervolgens hulpvervelening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, daarin moet meer geïnvesteerd worden in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken.”

Belangrijk is ook om niet alleen vrouwen en meisjes daarin te betrekken, maar ook mannen en jongens. “Juist zij kunnen het verschil maken door elkaar aan te spreken over grensoverschrijdend gedrag.” De gemeente Renkum nodigt medestanders tegen het geweld uit in de strijd tegen geweld. Zij kunnen dit kenbaar maken op www.orangetheworld.nl.

De vlag wappert op het plein bij het gemeentehuis in Oosterbeek.
Afbeelding
advertentie
advertentie