Een vrijwel drooggevallen beek in het Renkumse beekdal.
Een vrijwel drooggevallen beek in het Renkumse beekdal.

Selders: ‘Beken vallen droog’

8 december 2021 om 11:51 Overig

Werkgroep ‘Stromende beken’ luidt noodklok

RENKUM De werkgroep ‘Stromende beken’ luidt de noodklok over de snelle daling van het grondwaterpeil in de gemeente Renkum. Volgens coördinator Siebe Selders behoren over pakweg 15 jaar de bekende beken in het beekdal tot het verleden. ,,Daarom moet de gemeente nu actie ondernemen anders is het afgelopen met onze beken en is Renkum een beekdal zonder beken”, meent Selders.

Koen Wilmink

De grondwaterstand in het beekdal is sinds de jaren 60 van de vorige eeuw met circa 1,3 meter gedaald. ,,En sinds 2015 zelfs 0,8 meter.  Het gaat dus heel snel”, weet Selders. Tot die conclusie is de werkgroep van Natuurmonumenten gekomen. ,,En bijvoorbeeld de bekende Wodanseiken, die hebben het heel erg moeilijk om aan water te komen, omdat de grondwaterstand heel laag is. Die bomen moeten het nu van regenwater hebben en dat is te weinig”, vertelt Selders. In de extreem droge jaren 2018-2020 is er zeer weinig regenwater gevallen, waardoor de vitaliteit van de bomen verder is aangetast. Voor herstel van de voeding vanuit het grondwater is een stijging van het grondwater van minimaal 80-130 cm noodzakelijk.

De grootste boosdoeners van de grondwaterdaling zijn volgens Selders het waterwinbedrijf La Cabine op Papendal en paperproducent Smurfit Kappa Parenco. ,,Parenco zou bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van gezuiverd water uit de Rijn en voor de waterwinning van La Cabine zou wellicht uitgeweken kunnen worden naar gebieden op de Veluwe of de Betuwe.”

Volgens de werkgroep speelt de gemeente Renkum een belangrijke rol in het redden van de beken. ,,Wij vinden dat er een langetermijnplan gemaakt moet worden voor herstel en watervoerendheid van de beken samen met Natuurmonumenten, de Provincie en het Waterschap Vallei en Veluwe. De gemeente Renkum zou hierbij de initiatiefnemer moeten zijn. De beekdalen liggen tenslotte op haar grondgebied! Wij kunnen verder niets doen, behalve onze adviezen geven. En dat blijven we doen. De gemeente, provincie en het waterschap zijn nu aan zet”, aldus Selders.

advertentie
advertentie