Ferry Reurink  (midden) presenteerde tijdens de afsluitende bijeenkomst van 'Football Memories' zijn boek 'Vitesse in de jaren 70'. Het eerste- en tweede exemplaar overhandigde hij aan oud-spelers Roel Zaaijer (links) en Jacques Cleeren.
Ferry Reurink (midden) presenteerde tijdens de afsluitende bijeenkomst van 'Football Memories' zijn boek 'Vitesse in de jaren 70'. Het eerste- en tweede exemplaar overhandigde hij aan oud-spelers Roel Zaaijer (links) en Jacques Cleeren. Foto: Dick Martens

De herinneringen aan Vitesse blijven nog altijd

13 november 2019 om 15:52 Sport

Door Dick Martens

ARNHEM – Bij voetbalvereniging Vitesse draait zeker niet alles om de selectie van trainer Leonid Slutskyi. Vitesse is diepgeworteld in de samenleving. Onder het motto: ‘Voetbal verbindt en beweegt’ voelt de club ook een sterke maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een fraai voorbeeld is daarbij Vitesse Betrokken. ,,Voetbal kan mensen bereiken en in beweging kan brengen”, legt Bram Langelaar uit. ,,Wij gebruiken deze kracht in onze sociaal-maatschappelijke activiteiten, waar ‘Vitesse Football Memories’ een mooi voorbeeld is. Het is daarbij de bedoeling dat we mensen met dementie uit hun isolement halen, hun brein ‘te triggeren’ door ze mee te nemen in de geschiedenis van de club. Dat gebeurde in vijf sessies, die nu wordt afgesloten met de boekpresentatie van ‘Vitesse in de jaren 70’, door de schrijver Ferry Reurink. Een boek dat ook weer mooie herinneringen oproept bij de deelnemers.”

Football Memories

Het project ‘Football Memories’ heeft zijn oorsprong in Engeland, waar positieve resultaten werden geboekt. ,,In Nederland pakte Willem II het op”, vervolgt Langelaar. ,,Wij zijn daar wezen kijken en werden direct enthousiast en hebben vervolgens met Pleyade en de supportersvereniging de handen ineengeslagen. In de vier voorgaande sessies werden deelnemers en hun begeleiders meegenomen in de historie van de club. Kaarten met beroemde Vitesse-spelers, een maquette van Stadion Monnikenhuize en door gesprekken met vijf Vitesse-gidsen onder leiding van Martin Esveld en onder andere Edward Sturing kwamen de herinneringen aan de club vaak weer terug.”

Vitesse in de jaren 70

Herinneringen werden vervolgens ook aangedragen door Ferry Reurink, die zijn boek kwam presenteren en dat deed aan de hand van prachtige foto’s uit de zeventiger Vitesse-jaren. Natuurlijk werden ook de deelnemers van ‘Football Memories’ actief bij de zwart-wit beelden betrokken. En weer was daar veelal die herkenning, wat weer mooie stralende gezichtsuitdrukkingen tot gevolg had. ,,Het boek is een eerste deel van een serie uitgaven over Vitesse. Het behandelt de ontwikkelingen van de club op sportief en bestuurlijk vlak in een tijdvak waarin de opmars van het Nederlandse voetbal plaatsvond. Voor Vitesse waren het kleurrijke jaren, waarin onder andere iconen als een Henk ‘Charly’ Bosveld, Bennie Hofs. Willie Veenstra, Bosko Bursac, Herman Gertsen en Wimke Meijers furore maakten. Maar ook doelman Dick Beukhof, als minst gepasseerde doelman in het profvoetbal en Herman Veenendaal, die topscorer werd.”

Eerste exemplaar voor Roel Zaaijer

Ook rechtsback Roel Zaaijer en ‘linksbuiten’ Jacques Cleeren speelden in de zeventiger jaren een belangrijke rol in de diverse Vitesse-elftallen. Beiden waren aanwezig om niet alleen het respectievelijke eerste- en tweede exemplaar in ontvangst te komen nemen, maar ook om hun belevenissen van toen met de aanwezigen te delen. ,,In de elftallen speelden veel zogenaamde ‘karakterjongens’ en ook spelers die uit de regio kwamen. Het leidde zelfs in 1977 tot een kampioenschap van de eerste divisie en een promotie naar de eredivisie”, legt Reurink uit. ,,Daarom wilde ik aan Roel Zaaijer ook het eerste exemplaar aanbieden, een exponent van ‘de karaktervoetballer’.”

Fraaie anekdotes

Zaaijer maakte zijn keuze meer dan waar. ,,Ik had altijd inzet”, liet hij ‘zijn gehoor’ weten. ,,De aanvallers moesten mij altijd drie keer voorbij. En ondanks mijn stevige spel heb ik in mijn hele carrière toch maar één gele kaart gekregen. Dat was tegen FC Wageningen. En die was niet eens terecht, want die had eigenlijk aan een ploeggenoot gegeven moeten worden. Het was een prachtige tijd, maar ook een zware tijd en niet meer te vergelijken met nu. Wij waren semiprof en werkten ‘gewoon’. Ik was schilder en na ‘een dag op de ladder’, was het snel omkleden en naar het trainingsveld, waar je er ook altijd weer moest staan. Maar we hielden ook wel van een feestje hoor en die hadden we nog wel eens. Als ik ‘onze jaren’ moest typeren, dan zou ik het toch de romantische jaren van het betaalde voetbal noemen.”

Reurink genoot ook zichtbaar van de fraaie anekdotes, maar zeker ook van het genieten van de deelnemers aan de ‘Vitesse Football Memories’. ,,Leuk dat ik de presentatie ook voor hen kon doen. Je zag en hoorde dat ze spelers herkenden en ze in gedachten weer ven op Monnikenhuize waren.” Maar de schrijver was ook trots op ‘zijn’ boek en ook alweer druk met ‘de opvolger’. ,,Ja, dat wordt ‘Vitesse in Europa’. Ik ben op bezoek geweest bij voormalige Europese tegenstanders, waar ik herinneringen met supporters heb opgehaald, maar ook met Vitesse-supporters die ook bij die wedstrijden zijn geweest.”

Vitesse in de jaren 70 is vanaf 12 november voor 15,95 euro te koop bij de (online) boekhandel en in de MijnVitesse-winkel. ISBN 978-94-92411-46-4. Het boek wordt uitgegeven door de Oosterbeekse Uitgeverij Kontrast en bevat 160 pagina’s fullcolour en is gelardeerd met 100 fraaie foto’s.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie