Evertjan van Roekel toont trots zijn nieuwe uitgave.
Evertjan van Roekel toont trots zijn nieuwe uitgave. designGenerator

Boek over Landgoed Mariëndaal

6 oktober 2021 om 15:28 Sport Deel je nieuws

‘Lang leef ’t schoon Mariëndaal’ vertelt het verhaal van Landgoed Mariëndaal in woord en beeld. Het landgoed is gelegen op de grens van Arnhem en Oosterbeek en staat zowel in de regio als daarbuiten bekend als recreatiegebied, vanwege de schitterende natuur, de Groene Bedstee (een berceau van in elkaar verstrengelde beukenbomen die een tunnel vormen), en Huis Mariëndaal waar het Bedrijfslaboratorium voor grond- en gewasonderzoek (BLGG) bijna 70 jaar gevestigd was. 

De historie van Mariëndaal is een enigszins verborgen, opmerkelijk stuk cultuurgeschiedenis. Van de vorming van het gebied in verschillende ijstijden tot de ontwikkeling van het gebruik in de prehistorie naar de vroege middeleeuwen. Van de bouw van klooster Mariëndaal en de afbraak ervan, naar de aankoop door de familie Brantsen. Van de luisterrijke eigendomsperiode van de familie Van Eck tot de overname door het Gelderschap Landschap, het gebruik tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Reichsarbeitsdienst, waarvan het boek opmerkelijk nieuw beeldmateriaal bevat, en de verwoestingen aan het einde van de Duitse bezetting. Met vervolgens de wederopbouw en de periode waarin BLGG hier gevestigd was. Landgoed Mariëndaal is een bijzondere diamant op de kroon van de landgoederenzone Gelders Arcadië, dat met het onderhavige werk ook in boekvorm een gezicht heeft gekregen.

Over de auteur
Historicus en jurist Evertjan van Roekel (Wageningen, 9 juni 1984) studeerde Nederlands Recht (met genoegen) aan de Universiteit Utrecht en Geschiedenis (cum laude) aan de Universiteit van Amsterdam. Als historicus, woonachtig in Wageningen, is Van Roekel gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog als onderzoeksgebied. Bij Spectrum verscheen in april 2019 zijn tweede boek Veldgrauw, een omvangrijk werk over de geschiedenis van Nederlandse vrijwilligers in Duitse krijgsdienst. 

Over de uitgeverij
Uitgeverij Van Yperenburg is een nieuwe uitgeverij die zich gaat richten op cultuur-historische uitgaven met aan het hoofd Bartel van Yperenburg. Van Yperenburg is tevens eigenaar van vormgevingsbureau designGenerator. De uitgeverij houdt kantoor aan de Zijpendaalseweg 51a te Arnhem. ‘Lang leef ’t schoon Mariëndaal’ is de eerste uitgave van Uitgeverij Van Yperenburg.

Voor meer informatie en beschikbaarheid van het boek, zie ook www.uitgeverijvanyperenburg.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie