Davy Pröpper keert bij Vitesse weer terug op het oude nest. Hij tekende een contract tot medio 2024.
Davy Pröpper keert bij Vitesse weer terug op het oude nest. Hij tekende een contract tot medio 2024. Vitesse Media

Davy Pröpper maakt comeback op oude nest

27 januari 2023 om 11:24 Voetbal Tips van de redactie

ARNHEM Davy Pröpper heeft de knoop doorgehakt. De 31-jarige middenvelder heeft besloten om zijn rentree te maken in het voetbal, in het bijzonder bij Vitesse. De geboren en getogen Arnhemmer heeft een contract tot medio 2024 getekend bij de club waar het voor hem allemaal begon. 

Dick Martens

VOETBALVUURTJE Iedereen kent de geschiedenis: ruim een jaar geleden zette Pröpper aanvankelijk een punt achter zijn fraaie voetbalcarrière. Omdat het na een periode van bezinning toch weer ging kriebelen, verscheen de middenvelder eind november op het trainingsveld bij Vitesse, de club waar hij in januari 2010 zijn profdebuut maakte. Pröpper onderzocht, in alle rust, of het voetbalvuurtje in hem weer volledig zou gaan branden. Hij nam en kreeg de tijd, luisterde goed naar zijn gevoel en nam na acht trainingsweken de definitieve beslissing: de comeback in het voetbal komt er, bij Vitesse. 

KLAAR VOOR Pröpper komt dus terug op de keuze die hij vorig jaar maakte. ,,Dat was een lastig besluit, maar het voelde destijds als een opluchting. Ik miste al geruime tijd het plezier en voelde me, mede daardoor, ook niet meer zo comfortabel”, blikt hij terug. ,,Na mijn beslissing heb ik bewust afstand genomen van de voetbalwereld. Dat is voor mij een belangrijke en leerzame periode geweest. Ik vond de rust om mijn gedachten de vrije loop te laten, iets wat ik op dat moment ook nodig had. Maar naarmate de tijd vorderde en ik steeds meer over de toekomst ging nadenken, groeide toch het gemis van het voetbal. Dat had ik op voorhand niet zozeer verwacht, maar ook niet uitgesloten. Je ziet het wel vaker: pas als je afstand of afscheid van iets neemt, kom je erachter wat het écht voor je betekent. Je krijgt weer oog voor de positieve aspecten. Dat is in de eerste plaats natuurlijk het voetbal zelf, maar verder ook het samenwerken, presteren en onderdeel zijn van een team en een club. Natuurlijk ben ik wel realistisch; de schaduwkanten zijn niet zomaar verdwenen. Maar na goed te hebben nagedacht, het voetbal weer te hebben ervaren en twee maanden de tijd te hebben genomen, ben ik ervan overtuigd dat de juiste balans aanwezig kan zijn. Ik ben er weer klaar voor.” 

IDEALE OMGEVING Vitesse voelt als de ideale omgeving voor zijn rentree, zo geeft Pröpper aan. ,,Ik heb veel fijne en warme herinneringen aan mijn dertien jaar bij deze club. Vitesse heeft mij gevormd en voelt wat voetbal betreft als mijn thuis. Daarbij is het prettig dat er met Phillip Cocu een bekend en vertrouwd gezicht voor de groep staat”, aldus Pröpper. ,,De wijze waarop Vitesse en de trainer met mijn mogelijke terugkeer zijn omgegaan heb ik als zeer prettig ervaren. Ik voel me ontzettend welkom en gewaardeerd, maar heb tegelijkertijd ook alle ruimte en tijd gekregen om naar mijn gevoel te luisteren. Nu ga ik er alles aan doen om van waarde te zijn voor het team, zodat we dichter in de buurt kunnen komen bij de plek waar Vitesse hoort.” 

PURE VOETBALLER Vanzelfsprekend sluit Vitesse de smaakmaker van weleer met genoegen in de armen. Technisch directeur Benjamin Schmedes. ,,We hebben Davy, zonder enige vorm van druk, de gelegenheid geboden om te bekijken of hij een comeback in het voetbal zou willen maken. Natuurlijk hoopten we ondertussen wel dat hij daarvoor zou gaan. We zijn dan ook zeer verheugd met deze uitkomst. De kunst van het voetbal heeft het gewonnen van de randzaken die erbij komen kijken. Dat is mooi nieuws voor Vitesse, maar ook voor het voetbal. Want iedereen kent zijn kwaliteiten. Davy is een pure voetballer, met de bal als zijn beste vriend”, aldus Schmedes. ,,Nu de kogel door de kerk is, willen wij ervoor zorgen dat Davy zich goed en comfortabel blijft voelen. In het kader hiervan zullen we hem niet vaker dan nodig in de schijnwerpers laten staan.”

RUGNUMMER 19 De loopbaan van Pröpper spreekt tot de verbeelding, wat ook geldt voor zijn Vitesse-verleden. In 2002 werd hij, als tienjarig talent van Partnerclub VDZ, in de Arnhemse academie opgenomen. De middenvelder doorliep alle jeugdelftallen, tekende op zestienjarige leeftijd zijn eerste contract en debuteerde op zijn achttiende in het eerste elftal. Als fijnbesnaarde technicus groeide Pröpper uit tot vaste waarde en uitblinker in zijn geboortestad. Welverdiend maakte Pröpper, na 162 officiële wedstrijden en 21 doelpunten voor Vitesse, een transfer naar PSV. In Eindhoven kende hij twee ijzersterke seizoenen; onder meer met een landskampioenschap en een beslissende goal richting de achtste finales van de Champions League. Zo volgde er een volgende stap, naar Brighton & Hove Albion. Terwijl Pröpper meerdere jaren een vaste waarde was in de Premier League, groeide hij ook uit tot negentienvoudig Oranje-international (drie goals). In het seizoen 2021|2022 keerde hij terug bij PSV, maar halverwege die jaargang maakte Pröpper bekend om te stoppen. Een beslissing die hij nu ingetrokken heeft, met zijn rentree in Arnhem. Daar gaat hij rugnummer 19 dragen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie