Informateur Eppi Klein (rechts) en Daniëlle van Bentem namens GB
Informateur Eppi Klein (rechts) en Daniëlle van Bentem namens GB GB Renkum, Paul Janssen

Uniek voor Renkum: openbare formatiegesprekken

1 april 2022 om 10:39 Achtergrond Deel je nieuws

RENKUM Informateur Eppie Klein heeft de gemeenteraad op 30 maart bijgepraat over zijn 1-op-1-gesprekken met de zes Renkumse fracties. Op basis van zijn bevindingen en advies, zijn er onder leiding van Klein op 31 maart twee aanvullende gesprekken gevoerd met GroenLinks en PvdA. Bij deze twee extra gesprekken was ook GemeenteBelangen (GB) vertegenwoordigd.

Klein: “Na de gesprekken met alle fracties, de burgemeester en de griffier heb ik een scherper beeld gekregen van de onderlinge verhoudingen en de inhoudelijke raakvlakken en overeenkomsten om tot een stabiel dagelijks bestuur van de gemeente Renkum te komen. Om dit beeld te toetsen zijn er twee afzonderlijke gesprekken tussen GB en achtereenvolgens PvdA en GroenLinks gevoerd. Hiermee is voor mij de informatiefase afgesloten.”

Met alle partijen worden komende week openbare gesprekken gevoerd. Deze zijn onderdeel van het formatieproces om een bestuur en een akkoord tot stand te brengen.

Daniëlle van Bentem: “GB streeft naar een zo transparant mogelijk proces. Tegelijkertijd realiseren we ons dat een goede en stabiele uitkomst ook is gebaat bij een aantal gesprekken in een kleine informele setting. Dat is dus gebeurd in deze eerste fase. Nu gaan we door met gesprekken tussen fracties over vooral de politieke inhoud. Mooi dat die toegankelijk zijn voor alle inwoners, live in de raadszaal of via de livestream op internet.”

In de raad van 30 maart hebben alle fracties ingestemd met het voorstel van GB om Klein ook de formatiegesprekken te laten leiden. Het inplannen van alle gesprekken zal na aankomend weekend zijn afgerond. De data en tijdstippen worden via www.renkum.nl bekendgemaakt.

Het formatieproces is op 23 maart gestart met het openbare duidingsgesprek. GB streeft naar een afronding op 20 april.

advertentie
advertentie