Schapenhouder Serge van der Zweep heeft al tientallen dode schapen moeten bergen.
Schapenhouder Serge van der Zweep heeft al tientallen dode schapen moeten bergen. gertbudding.nl

Wolven horen hier niet thuis

18 maart 2024 om 16:00 Overig

RENKUM John Bartels is hevig ontstemd over het feit dat wolven rustig hun gang kunnen gaan met het afslachten van schapen. De Renkumer ijvert om boeren vergunning te verlenen voor het decimeren van de wolven. “Onlangs zijn er in Heelsum 22 schapen gedood door de wolf, schapenhouders maken flinke kosten door wolvenrasters te plaatsen.” Een monoloog.

Gert Budding

“Wolven vinden altijd wel een mogelijkheid rasters te omzeilen. Maar waarom doden wolven schapen zonder dat ze hun prooi opeten.” Die vraag houdt Bartels bezig. De Renkumer wil een motie indienen en heeft mederaadsleden uitgenodigd die te ondersteunen.

“Veel mensen ervaren het zien van een kudde schapen in de natuur als een idyllische gewaarwording. Het hoort bij het Nederlandse landschap en dat zou zo moeten blijven. Bovendien zorgen schapen ervoor, dat door begrazing de heide niet dichtgroeit. Deze dieren houden de heide dus gezond. Ze eten het gras en verspreiden zaadjes die in hun vacht blijven hangen. Zo blijft de heide een fijne plek voor allerlei dieren en planten.”

“Na zeker 150 jaar afwezigheid kwam de wolf in 2019, nu als beschermd dier, dus terug in Nederland en doet zich de vraag voor of we daar blij van moeten worden. De samenleving is sterk verdeeld. Voorstanders zeggen, dat het een dier is dat in Nederland thuishoort en daarom welkom is. De wolf, meer specifiek de grijze wolf, was in Nederland in de negentiende eeuw uitgestorven. De natuur is sowieso aan verandering onderhevig, soms door natuurlijke ontwikkelingen, soms door toedoen van de mens”, legt Bartels uit.

“Mijn mening is, dat de wolf in het steeds voller wordende postzegellandje als Nederland, dus ook in onze fraaie gemeente, niet meer thuishoort. Durf antwoord te geven op vragen als: Hoe willen we, dat ons land, onze gemeente Renkum eruit zou moeten zien en wat zijn dan de gevolgen daarvan?”

“Het zou individuele raadsleden van de gemeente Renkum sieren om met een motie de Tweede Kamerleden te bewegen via hun partijgenoten in Brussel de problematiek over de aanwezigheid van wolven te herijken. Houd rekening met de grootte van een staat en werk niet verstikkend met allerlei maatregelen, die geen rekening houden met bijzondere omstandigheden.”

“Voor mij hoeft de wolf geen beschermd dier te zijn. Ik zie liever schapen en lammetjes in de natuur, geniet graag met de kinderen van dat schouwspel en waardeer heidelandschappen vanwege hun open karakter en mooie kleuren in de zomer.”

Afbeelding
advertentie
advertentie