Loslaten van Balans: De Sleutel tot Driewielfietsen.
Loslaten van Balans: De Sleutel tot Driewielfietsen.

‘Kom de driewielfiets uitproberen’

26 maart 2024 om 19:18 Overig

RENKUM ‘Loslaten’. Dat is zo’n beetje het belangrijkste woord dat fietsdocent Ivo Smit tijdens een eerste driewielfietsles blijft herhalen. Als je je hele leven op een tweewieler hebt gefietst, is balans zoeken een tweede natuur geworden. Op de driewieler moet je dat gevoel als eerste loslaten. Smit wil daarmee benadrukken, dat als fietsen niet meer gaat, je niet altijd tot de scootmobiel veroordeeld hoeft te zijn. Smit geeft namens de Fietsersbond driewielfietsles. ‘Had ik het maar eerder gedaan’, hoort hij dan vaak van mensen die de driewielfiets voor het eerst, vaak na lang aarzelen, hebben uitgeprobeerd. Dat kan in de gemeente Renkum op 16, 18 en 19 april aanstaande.

Door Dick Martens

,,Hou je van fietsen maar voel je soms wat onzeker? Dan is een driewielfiets een ideale oplossing”, legt Smit uit. ,,Door de extra wielen die de fiets heeft, hoef je niet zelf het evenwicht te bewaren. Je zit ontspannen en daardoor geniet je meer van de mooie omgeving en ga je veilig door het verkeer.”

Bij de driewielfiets is ‘balans loslaten’ dus ‘even wennen’. ,,Dat is net zo moeilijk als het vinden van je balans wanneer je begint met fietsen”, vervolgt Smit zijn ‘driewielerpleidooi’. ,,Tegennatuurlijk voelt het, wanneer ik de fiets heel zachtjes laat bewegen. De eerste reflex is om meteen weer te remmen, maar dan moedig ik juist aan om gewoon rustig door te fietsen. Ook een voordeel is, dat je bijvoorbeeld niet meer hoeft af te stappen bij een kruising of stoplicht. Je blijft gewoon zitten.”

Smit is oud-fysiotherapeut en werkt al meer dan dertig jaar met driewielfietsen. Als fietsdocent wil hij zo veel mogelijk mensen, ouderen en andere mensen die minder goed ter been zijn, driewielfietsen laten ervaren. ,,Tegenwoordig krijgen ouderen of andere mensen met lichamelijke beperkingen vrij snel een scootmobiel ‘voorgeschreven’. Terwijl sommigen gewoon zouden kunnen blijven fietsen op een driewielfiets. Dat is zo veel gezonder.”

Daarom doet Smit aan inwoners van de gemeente Renkum de oproep: ,,Wil je eens een driewielfiets uitproberen? Kom dan naar ‘de Driewielfiets-ontdekochtenden’. Daar vertellen mensen van de Fietsersbond je alles over driewielers en je kunt ze zien en proberen. Er zijn geen verkopers aanwezig want het is zuiver informatief. We zijn aanwezig op de markt in Renkum, op het Europaplein op dinsdag 16 april 08.30-12.30 uur, in Oosterbeek zijn we donderdag 18 april op de markt op het Raadhuisplein ook van 8.30 uur tot 12.30 uur aanwezig. In Wolfheze kunnen mensen de driewielfiets komen uitproberen op vrijdag 19 april. Dan staan we van 8.30 uur tot 12.30 uur op het Dorpsplein. Opgeven is niet nodig. Iedereen kan gewoon naar een van de drie locaties komen.”

Meer info over de Fietsersbond: www.fietsersbond.nl

advertentie
advertentie