De ‘kledingwinkel zonder kassa’ is beperkt open.
De ‘kledingwinkel zonder kassa’ is beperkt open. gertbudding.nl

‘Goed gestart’ heeft straks geen locatie meer

27 maart 2024 om 22:08 Overig

RENKUM Twaalf jaar geleden werd door verloskundige Cora Staal ‘Goed gestart Gezinsspullenbank’ in het leven geroepen. Een bittere noodzaak, gaf ze destijds aan. Uit werkervaring weet de Renkumse dat startende gezinnen met een baby het regelmatig financieel zwaar hebben en dat benodigde spullen moeizaam kunnen worden aangeschaft. Maar of de stichting overlevingskansen heeft, hangt aan een fragiel draadje.

Door Gert Budding

De stichting opereert met ‘kledingwinkel zonder kassa’ vanuit de voormalige Albert Schweitzerschool, die op de nominatie staat binnenkort te worden gesloopt. Ingebrachte spullen worden elders in een gymzaal opgeslagen. “Het ziet ernaar uit dat de stichting met haar werkzaamheden moet stoppen wegens het niet kunnen verwerven van een alternatieve ruimte”, zegt raadslid John Bartels. 

“Hiermee dupeer je gezinnen met een kleine beurs. De gemeente Renkum zou in het kader van het landelijke programma ‘Kansrijke Start’ hier uitvoering aan moeten geven. De stichting verdient een doorstart. De gemeente kan zich er niet van afmaken door te stellen dat de primaire verantwoordelijkheid, wat betreft huisvesting, bij ‘Goed gestart’ ligt. De kelder in het gemeentehuis of de oostvleugel zijn ideale opslagruimten. Ook zijn er mogelijkheden op bedrijventerreinen in Doorwerth of Renkum.” 

Cora Staal en de vrijwilligers van de stichting maken schrijnende situaties mee. Daarom heeft zij de stichting in het leven geroepen voor het inzamelen van baby- en kinderbenodigdheden. Naast de goede start voor de baby zorgt ‘Goed Gestart Gezinsspullenbank’ hiermee ook voor een goede start voor de zwangere: door mensen te helpen bij de aanschaf van basisspullen die nodig zijn als ouder. Stress wordt dan gedecimeerd. ‘Kansrijke Start’ is een landelijk actieprogramma waarin gemeenten en het Rijk met wijkteams, welzijnswerk, volwassen-ggz, geboorte- en jeugdgezondheidszorg zorgen voor een adequate start. Daarnaast spelen nog vele instanties een belangrijke rol om de bewuste doelgroep te helpen. Daarbij zijn de eerste duizend dagen van cruciaal belang. 

‘Goed Gestart Gezinsspullenbank’ in Renkum, dat wordt gedragen door veel vrijwilligers, beschikt pas een jaar over een bankrekening en kan zich daarom nadrukkelijk inzetten voor fondswerving, meer toekomstgericht werken en de focus leggen op een noodzakelijke toekomstbestendige locatie om haar doelgroep beter kunnen bereiken. En juist de problemen rond de locatie, houdt Bartels tegen het licht.

Afbeelding
advertentie
advertentie