Rechts van de A50 wordt het zonneveld aangelegd.
Rechts van de A50 wordt het zonneveld aangelegd. Gert Budding

Zonneveld op Doorwerthse heide

1 april 2024 om 20:22 Overig

[RENKUM Het plan van de initiatiefnemers ‘Doorwerthse Zonnehoeve’, ValleiEnergie en NOVAR is geselecteerd om een zonneveld aan te leggen in de gemeente Renkum. De locatie is langs de A50, op respectabele afstand van boerderij Hoeve Doorwerth.

Door Gert Budding

“Ik ben niet gelukkig met het zonneveld”, zegt de Johan Jurrius, die in 2009 de boerderij overnam en verbouwt suikerbieten, mais en granen. Galloways grazen bij zijn boerderij aan de Doorwerthse heide. “Mijn familie huurt al negentig jaar de akker, maar we zijn slechts gebruikers, geen eigenaar van de grond. Dat is een welvarende familie uit het westen van het land.”

De helft van alle zonnepanelen is beschikbaar voor de inwoners van de gemeente. Zij kunnen eigenaar worden door aandelen te kopen die de ValleiEnergie aanbiedt. “Dat betekent dat inwoners direct financieel mee kunnen profiteren van het aan te leggen zonneveld”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. ValleiEnergie en NOVAR bieden ook een omgevingsfonds, waarmee maatschappelijke en duurzame activiteiten in de omgeving worden ondersteund. “De andere helft van het zonneveld wordt eigendom van NOVAR.”

Het plan past het beste bij de visie en doelen van de gemeente Renkum die in de Visie opwek staan. Het zonneveld is gesitueerd tussen de Doorwerthse heide, golfclub Heelsum en A50. “Plusminus 20 hectare van het omvangrijke perceel wordt anders ingericht. Er blijft echter 5 hectare natuur, met twee ecologische verbindingszones en wandelroute.” Inwoners kunnen wensen aangeven. Deze input wordt meegenomen in het definitieve ontwerp.

advertentie
advertentie