Door de coronamaatregelen was de opening ingetogen in de buitenlucht, op het voorterrein van het Airborne museum.
Door de coronamaatregelen was de opening ingetogen in de buitenlucht, op het voorterrein van het Airborne museum. gertbudding.nl

Airborne maand gestart

7 september 2021 om 21:24 Overig

Operatie Market Garden

OOSTERBEEK Vorige week werd de Airborne maand met het hijsen van de toepasselijke vlaggen officieel gestart. De handeling werd verricht door notabelen van de Airborne gemeenten. Locoburgemeester Bob Roelofs (Arnhem) en de burgemeesters Patricia Hoytink-Roubos (Overbetuwe), René Hulst (Ede) en Agnes Schaap (Renkum) liepen daarvoor door de ereboog aan de Utrechtseweg. 

Door de coronamaatregelen was de opening ingetogen op het voorterrein van het Airborne museum. In het andere geval was er binnen slechts ruimte voor twintig personen, liet de gemeente Renkum weten. “Herdenken, beseffen en beleven doen we met elkaar in Arnhem, Ede, Renkum en Overbetuwe, de Airborne Region. Samen vertellen wij het verhaal van Operatie Market Garden: het verhaal van september 1944, maar ook het verhaal over de impact die het vandaag de dag nog heeft”, vertelt Agnes Schaap. 

In 2019 werd er massaal stil gestaan bij de 75e herdenking van Slag om Arnhem met een speciaal en uitgebreid programma. De aandacht voor alle herdenkingen en bijeenkomsten was enorm. Dit jaar wordt 76 jaar vrijheid ingetogen gevierd door de coronapandemie. Er zijn Airborne herdenkingen, maar ook dit jaar weer in aangepaste vorm en op uitnodiging. De Poolse en Britse veteranen zijn waarschijnlijk niet aanwezig.  De veteranen kunnen thuis de herdenkingen meebeleven via tv en streaming door Omroep Gelderland en RTV Arnhem. Het herdenken van Operatie Market Garden/Slag om Arnhem gebeurt dit jaar op afstand. Bij de herdenking en luchtlandingen in Ede is publiek welkom in beperkte mate. 

“Dit jaar is anders dan andere jaren, maar ook is het belangrijk om nu bij de Slag om Arnhem stil te staan. De focus ligt bij deze aftrap op de Airborne Regio als belevingsgebied. Samen met onze partners, TVAN en LRE creëren we een platform, waarmee we het verhaal van de regio en de gemeenten kunnen verbinden met de toeristische community, lokaal, regionaal, landelijk en internationaal. Dit jaar is wandelen het thema”, vertelt Agnes Schaap. “Wandelen is in coronatijd de beste manier om kennis te vergaren over de Airbornegeschiedenis. Nu er weer meer kan, proberen wij de Airbornewandelingen door de gemeenten/regio te koppelen aan een bezoek aan musea, met overnachtingen en aanbod van horeca.”

advertentie
advertentie