Aniek Mulder (staand, tweede van rechts), eigenaresse van Label 8, stak het Vrouwenteam van RVW in fraaie jubileumkleding.
Aniek Mulder (staand, tweede van rechts), eigenaresse van Label 8, stak het Vrouwenteam van RVW in fraaie jubileumkleding. Dick Martens

Al 50 jaar damesvoetbal bij RVW

10 november 2021 om 09:42 Overig

‘Wij hadden zelfs twee interna-tionals bij RVW’

HEELSUM ‘De voetbalsport is al lang niet meer een hobby voor enkel heren. De sport mag zich ook verheugen in de belangstelling van vele dames.’ Het is ‘een ontboezeming’ in het door voetbalvereniging RVW in 1990 uitgebrachte boekje ‘Het Boezeroenclubje’ ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan. De strofes werden geplukt uit clubblad Het Kriel en werden gepubliceerd kort na de oprichting: 30 mei 1930. Het duurde nog tot 5 januari 1972 voor er ook daadwerkelijk, na een speciaal daarvoor uitgeschreven vergadering, een damesafdeling werd opgericht. Inmiddels bijna 50 jaar later wordt er nog altijd vrouwenvoetbal, zoals ‘het damesvoetbal’ inmiddels door de KNVB is omgedoopt, gespeeld bij RVW. Een mooie gelegenheid voor jubileumkleding.

Dick Martens

De eerste wedstrijd haalde zelfs de voorloper van Rijn en Veluwe, de Veluwepost. ‘RVW-dames debuteren onder flinke publieke belangstelling’ stond er boven het ruime artikel. De primeur en doorbraak in het mannenbolwerk, dat voetbal destijds zeker nog was, trok vele honderden nieuwsgierige blikken had de verslaggever geconstateerd. ‘Helaas ging deze wedstrijd met 9-0 verloren’. Maar het was wel de aanzet, hoewel de scepsis zeker in de beginperiode nog groot was, tot het opbloeien van het ‘Renkumse’ damesvoetbal. ,,In 1979 werd zelfs via het kampioenschap promotie naar de hoofdklasse afgedwongen. Een geweldige prestatie”, legt de huidige voorzitter van RVW, Dick van Deest, uit. ,,Er werd vervolgens jarenlang op het allerhoogste niveau gevoetbald. Onze keepster Jannie Kuiper (enige jaren geleden op 72 jarige leeftijd overleden) en Jackie Boogerd (inmiddels 55 jaar) haalden zelfs het Nederlands Elftal. Boogerd speelde 15 interlands. Inmiddels is ze als coördinator Benjamins actief bij hockeyvereniging WMHC in Wageningen, waar ze de jongste jeugd ook de kunsten van de sport met bal en stick bijbrengt. Als jeugdig voetbaltalent bloeide ze onder de vleugels van RVW-trainer Marius van Reemst op tot International. ,,Persoonlijk ben ik er niet bang voor dat Jackie het niet zal gaan redden”, liet hij in de Veluwepost (in 1982) optekenen. ,,Zij bezit veel talent.” Ook Van Reemst bleef jarenlang de drijvende kracht achter de succesvolle ‘Dames-lichting’ van RVW. Dat het met de teamgeest wel goed zat, blijkt uit de nog altijd bestaande app-groep van het succesvolle team van destijds. ,,We hebben nog altijd contact met elkaar, gaan nog met elkaar op stap en elk jaar komen we samen bij Biljart Centrum Renkum, waar oud-RVW doelman Henk Flipsen dan de gastheer is. Bijzonder toch?”

Hoewel het huidige team niet meer kan tippen aan het niveau van toen, speelt het vrouwenvoetbal nog altijd een belangrijke rol binnen RVW. ,,Er wordt nog steeds en fanatiek gevoetbald door onze dames, waarbij ook de derde helft niet wordt overgeslagen”, aldus voorzitter Van Deest. ,,Onlangs waren ze nog prominent aanwezig op ons Oktoberfest, maar ze verrichten ook allerlei hand en spandiensten. Daarom verdienen zij deze jubileumkleding ook en hoop ik, dat dit de aanzet zal zijn tot een sportief hoogtepunt dit seizoen. Ja, een kampioenschap behoort zeker tot de mogelijkheden.”

advertentie
advertentie