Ook in MFC Doelum kon vorige week worden gestemd.
Ook in MFC Doelum kon vorige week worden gestemd. Koen Wilmink

‘Historische zege GemeenteBelangen’

22 maart 2022 om 05:22 Overig

GB haalt acht zetels

GEMEENTE RENKUM GemeenteBelangen (GB) heeft vorige week een historische zege behaald tijdens de verkiezingen. De lokale partij komt met acht zetels in de gemeenteraad en is daarmee de grootste partij van de gemeente Renkum. ,,We hebben geschiedenis geschreven! Nog nooit in de historie van Renkum is een lokale partij de grootste geworden bij de verkiezingen. En we hebben het gewoon gedaan! En dat op onze 40-jarige verjaardag. Een mooier verjaardagscadeau hadden wij ons niet kunnen wensen”, sprak fractievoorzitster Daniëlle van Bentem.

Koen Wilmink

GroenLinks (GL) eindigde op vijf zetels en de PvdA op drie zetels. Dit zijn de partijen met winst in vergelijking met de verkiezingen van 2018. GB won 4 zetels, GL en PvdA  ieder 1 zetel.

D66 en CDA verloren een zetel en komen uit op respectievelijk 3 zetels en 1 zetels. De VVD gaat naar 3 zetels. De opkomst (60,84%) was 1,3 procent lager dan in 2018 (62,1%). Er zijn 15.649 stemmen op kandidaten uitgebracht. Daarnaast waren er 54 blanco stemmen en 28 ongeldige stemmen.

FUSIE De fusie tussen de GB en PRD (Partij Renkumse Dorpen) heeft GB geen windeieren gelegd. Van Bentem: ,,In tegenstelling tot de landelijke trend van versplintering van partijen, hebben wij als twee lokale partijen de koppen bij elkaar gestoken en zijn we samen verder gegaan. Dit hebben onze stemmers gewaardeerd, zo blijkt! En terecht, want met ‘samen sterk’ kun je het verschil maken.” Voormalig voorman van PRD John Bartels eindigde qua stemmen achter Van Bentem op de tweede plaats.

GB wil de inwoners die gestemd hebben sowieso danken voor hun stem op welke partij dan ook. ,,Het feit dat we in Nederland mogen stemmen moeten we blijven koesteren. Ik ben trots op dit team”, aldus Van Bentem.

DUIDINGSDEBAT GB neemt nu - als grootste partij - de regie om vooruit te kijken naar de nieuwe politieke periode 2022-2026. Vanavond (woensdag 23 maart) wordt om 20.00 uur in de raadzaal een openbaar duidingsdebat gehouden. Daar wordt begonnen aan het werken naar een akkoord en een nieuw college. Op 31 maart wordt het verslag van de informateur verwacht.

advertentie
advertentie