De oud-Londense Taxi’s met veteranen
De oud-Londense Taxi’s met veteranen gertbudding.nl

Veteranen weer naar herdenking Oosterbeek

17 augustus 2022 om 10:54 Overig

OOSTERBEEK Voor de herdenking in september komen Engelse veteranen weer naar Oosterbeek. Ze worden gebracht met oude Londense taxi’s, na de oversteek worden ze vanuit Hoek van Holland naar Gelderland vervoerd. Voor meer financiële armslag vervaardigde Jacoline Rutgers fairtrade handgemaakte keramieke poppy hangers, die bij de Oosterbeekse middenstand voor een gering bedrag (5 euro) te koop is.

Jacoline Rutgers ontwerpt poppy hangers

Gert Budding

De winst daarvan gaat direct naar liefdadigheidsorganisatie Taxi Charity for Military Veterans. Jacoline Rutgers legde het idee voor aan Frans Ammerlaan van Market Garden Foundation. Hij was direct verrukt over het ludieke idee en bracht de liefdadigheidsorganisatie op de hoogte. De Engelse organisatie is afhankelijk van donaties van particulieren en bedrijven. Sinds 1948 steunt deze organisatie WWII-veteranen om jaarlijks terug te keren naar de slagvelden van Normandië en Arnhem. Naar mate de tijd verstrijkt, wordt de groep veteranen kleiner. “Hoeveel oud-militairen er dit jaar bij zullen zijn, is nog niet helemaal zeker. Mogelijk komen er vijf of acht”, zegt Jacoline Rutgers. “De meesten zijn 90 jaar en ouder. Er is zelfs een veteraan die 103 jaar is. Ze leven uiteraard bij de dag.”

Voor de veteranen wordt ook in het Verenigd Koninkrijk gezorgd. Zij kunnen deelnemen aan bijeenkomsten om elkaar te kunnen blijven ontmoeten. “Uitgezonderd de coronaperiode, brengen chauffeurs van Taxi Charity ieder jaar de veteranen naar de voormalige slagvelden, herdenkingscentra van de Tweede Wereldoorlog op het vaste land van Europa. Dit geeft hun de kans om gevallen kameraden te herdenken. De chauffeurs doen hun werk vrijwillig. Zij rijden niet alleen naar Oosterbeek en Arnhem, maar ook naar Frankrijk en België”, weet Jacoline Rutgers.

De poppy hangers zijn te koop bij Boekhandel Meijers&Siegers, Gij De Gelderse IJzerhandel, Grand café-restaurant Schoonoord, De Oude Herbergh Restaurant en Bed&Breakfast en Airborne Museum at Hartenstein.

SAMSUNG
advertentie
advertentie