Een goede warming up is altijd belangrijk.
Een goede warming up is altijd belangrijk. gertbudding.nl

Botten worden brozer bij ouderen

Overig

RENKUM Naarmate de geboortedag verder van je af komt te staan, is de kans op vallen groter. Daar is iets tegen te doen, stelt Ton Marijnissen van 50+SportenSpel: “Trainen en oefenen als preventief middel is noodzaak. En hoe vang je een eventuele val op.” Een monoloog van de fervent Doorwerthse sportbeoefenaar.

Preventie tegen het vallen

Gert Budding

“Het leven is een kwestie van vallen en opstaan. Maar na een harde val is opstaan en herstellen niet altijd even makkelijk. Op hogere leeftijd worden de botten brozer en breken makkelijker en herstellen moeilijker”, weet de sportfanaat op leeftijd, die wekelijks in een sportzaal te vinden is.

“Gemiddeld één op de drie 50-plussers valt minstens eens per jaar. En dat kan grote gevolgen hebben. Wie bijvoorbeeld een botbreuk oploopt, kan soms niet voor zichzelf zorgen. En het kost extra tijd om weer helemaal te herstellen. Vallen is zelfs gevaarlijker dan deelnemen aan het verkeer. Per jaar overlijden gemiddeld zeven keer zoveel meer 50+slachtoffers door een val dan door een verkeersongeval. Maar niet te somber, laten we ons richten op preventie. Hoe voorkom je dat je valt.”

“Een goede conditie van ons lichaam is van groot belang. Hoe bewaren we ons evenwicht, hoe vangen we ons op, hoe blijven we toch soepel tijdens de val. Het zijn allemaal vragen die het vallen of die ernstige gevolgen van vallen kunnen voorkomen of verminderen. Daarom is sporten bij 50+ SportenSpel noodzaak. In de lessen worden de antwoorden gegeven op deze vragen.”

“Tijdens de oefeningen is preventie tegen vallen ingebouwd, daar traint een van onze trainers Wil Gulpers de leden op. Dat gebeurt in de warming-up, door specifieke oefeningen en ook tijdens verschillende spelvormen is er aandacht voor het evenwichts-element. Tijdens een spel gebeuren altijd onverwachte situaties die opgelost moeten worden door ontwijken, versnellen of vertragen. Dat kunnen buiten de sportzaal ook handige oplossingen zijn”, zegt Marijnissen op biedende toon en biedt vrijblijvend een gratis les aan op diverse locaties en tijden in de gemeente Renkum.

Kijk voor meer informatie op www.50plussportenspel.nl.

Afbeelding
advertentie
advertentie