Wethouder Joa Maouche.
Wethouder Joa Maouche.

Maouche: ‘Veel stress door hoge energienota’

Overig

OOSTERBEEK De gemeente Renkum gaat - naast de mensen met  een laag inkomen - ook de middeninkomens helpen met hun torenhoge energielasten, ,,Mensen ervaren veel stress door de hoge energienota. Daarom gaan we als gemeente de helpende hand bieden”, zei wethouder Joa Maouche donderdag tijdens een persconferentie.

Koen Wilmink

De gemeente zit al langer in de maag met de hoge energielasten voor haar bewoners. Veel mensen dreigen daardoor in financiële problemen te komen. In de gemeenteraad werd daarover al meerdere keren over gesproken. Naast de lage inkomens kunnen ook steeds vaker de middeninkomens hun energienota niet meer betalen. Voor inwoners met een laag inkomen - 120% van de bijstandsnorm - bestaat al de energietoeslag van 1.300 euro. 

VOORWAARDEN Maar een grote groep inwoners heeft net teveel inkomen, waardoor ze daar geen recht op hebben. Voor die groep heeft de gemeente Renkum een extra, eigen energietoeslag ingesteld. Deze is beschikbaar voor huishoudens met een gezamenlijk inkomen van maximaal 2.360 euro per maand, inclusief vakantietoeslag, het huishouden een variabel energiecontract heeft en het voorschotbedrag minimaal 15 procent van het gezamenlijk inkomen ligt en de aanvrager minimaal 21 jaar is.

De energietoeslag voor middeninkomens bedraagt eenmalig 800 euro. De toeslag kan tot en met januari 2023 aangevraagd worden. Op www.renkum.nl/energie staat een aanvraagformulier om de toeslag aan te vragen. Is uw inkomen niet meer dan 120 procent van de bijstand? Of volgt u een schuldentraject (WSNP of MSNP) van gemeente Renkum? En heeft u de energietoeslag nog niet aangevraagd? Dit kan nog tot en met 31 januari 2023. Mensen die ondanks deze regelingen in de financiële problemen komen kunnen contact opnemen met het Sociaal Team voor ondersteuning en advies via mail: schulddienstverlening@renkum.nl of telefoonnummer 026-3348111.

ENERGIEWINKEL Om mensen te helpen opent de gemeente binnenkort een Energiewinkel aan de Dorpsstraat in Renkum. ,,Daar kunnen mensen informatie, bijvoorbeeld over welke maatregelen zij kunnen nemen om het energieverbruik te verlagen”, aldus Maouche: ,,Wist je bijvoorbeeld dat een oude koelkast een ware energieslurper is?” De gemeente is ook bezig met regeling die inwoners helpt die oude koelkast te vervangen voor een energiezuinige koelkast. De gemeente verspreidt binnenkort ook een placemat huis-aan-huis met 24 besparingstips. Daar staan onder meer energiebesparingen op als bijvoorbeeld de thermostaat een graadje lager zetten, het maximaal 5 minuten douchen en het gebruiken van ledlampen, maar ook minder bekende maatregelen als uw radiator vrijhouden van spullen en stof en het zuiniger gebruik van de waterkoker. 

De gemeente is ook op zoek naar vrijwillige energiecoaches. ,,Die krijgen een korte cursus/opleiding voordat ze aan de slag kunnen. Mensen kunnen bij hen hulp vragen, net zoals mensen elkaar kunnen helpen”, vindt Maouche.  

Kijk voor tips en adviezen voor energiebesparing op www.regionaalenergieloket.nl/renkum of bel 088-5254110. Het Duurzaamheidsloket is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.30 uur.

De placemat die binnenkort juis-aan-huis wordt verspreidt.
advertentie
advertentie