Wethouder Joa Maouche bij de vijver in Bato's Wijk.
Wethouder Joa Maouche bij de vijver in Bato's Wijk. Koen Wilmink

Water vijver stroomt weer

28 december 2022 om 10:15 Overig

OOSTERBEEK De vijver aan Bato’s Wijk in Oosterbeek is - bijna - in ere hersteld. Met een draai aan de knop schakelde wethouder Joa Maouche vorig week de waterpomp van de gerenoveerde vijver in, waarna het water weer begon te stromen.

Vijver Bato’s Wijk in ere hersteld

Koen Wilmink

Ruim een half jaar heeft de renovatie aan de vijver geduurd. Maar nu is het project dat voor de nodige kopzorgen zorgde zo goed als afgerond. Alleen de fontein is - door de ingevallen vorst - nog niet af. ,,Dat volgt binnenkort nu het ijs weer bijna verdwenen is”, vertelt Maouche. 

De vijver, inclusief rots en grot, is in 1905 aangelegd. De cement-rustieke elementen zijn zeldzaam en beeldbepalend. Vanwege het bijzondere en unieke karakter van de vijver en het park, gaf de provincie Gelderland een aanvullende subsidie voor de herstelwerkzaamheden. 

Tijdens de werkzaamheden werd duidelijk dat er bijzondere salamanders in het water leefden. Een extra vergunning was nodig van de Provincie. De beschermde dieren zijn gevangen en overgebracht naar een veilige verblijfplaats. . 

In de zomer van dit jaar liep de uitvoering nogmaals vertraging op. Onder de waterlijn van de vijver bleek de vijver namelijk meer versleten dan gedacht, waardoor meer herstelwerk nodig was. Ook werd een onbekend object gevonden. Dat zorgde voor nog meer vertraging. 

De vijver is nu weer waterdicht. Het pompsysteem is versimpeld en de fontein wordt binnenkort  in ere hersteld. Ook is de vijver voorzien van twee watertrappen voor de veiligheid.

BUITENPLAATS Het park Bato’s wijk is in de 19e eeuw als buitenplaats ontstaan. In 1836 liet de heer J.H. Kempenaar een herenhuis bouwen op de hoogten tussen de Paasberg en de Van Wassenaersheuvel. Hij gaf het huis de toepasselijke naam Bato’s wijk. Dit betekent namelijk ‘plek aan de Betuwe’. Vanuit het herenhuis hadden de bewoners namelijk een prachtig uitzicht over de uiterwaarden van de Neder-Rijn en het landschap van de Betuwe. 

In 1870 is het buitengebied aangekocht door de heer L. Fangman (ooit eigenaar van de uitspanning ‘De Westerbouwing’). Fangman schakelde tuinarchitect Samuël Voorhoeve in om het gebied om te vormen tot een park.

advertentie
advertentie