De leerlingen van groep 8 van de Beatrixschool kijken belangstellend naar het optakelen van het door hen verzamelde snoeiafval.
De leerlingen van groep 8 van de Beatrixschool kijken belangstellend naar het optakelen van het door hen verzamelde snoeiafval. Dick Martens

Schoolplein Beatrixschool vergroend

22 februari 2023 om 21:43 Overig

RENKUM De meeste schoolpleinen zijn betegeld, hebben een zandbak en een aantal speeltoestellen. Kinderen kunnen er rennen, ravotten en klauteren. Oftewel, ze kunnen er hun energie kwijt. Een ‘grijs’ schoolplein is daarmee vooral een praktisch schoolplein. Dat was bij de Renkumse Beatrixschool niet anders. ‘Was’, want inmiddels wordt er ook door de leerlingen, in samenwerking met de firma Hooijer uit Renkum, al hard gewerkt aan ‘een groen metamorfose’. Groep 8 ging onlangs zelfs op excursie naar ‘GroeneWaarden’ in Doorwerth waar de firma Hooijer het voormalige steenfabrieksterrein heeft ingericht als circulair bedrijf.

,,Een paar jaar geleden ben ik samen met een vertegenwoordiging van de school gaan brainstormen over hoe we het schoolplein kunnen gaan vergroenen”, blikt Coen Hooijer, projectleider bij de gelijknamige firma, terug op de beginfase van het project. Hij was zelf voormalig leerling van de Beatrixschool, de school waar vervolgens ook zijn kinderen de lessen volgden. ,,Maar we wilden het plein ook uitdagend kunnen houden. ‘Kort door de bocht’, een deel van de tegels van het schoolplein gaat vervangen worden door boomschorssnippers, er komen houten speeltoestellen en houten lounge-zitjes.” De eerste handelingen, waaronder het ‘tegels wippen’ werden inmiddels al door de leerlingen zelf verricht. De volgende stap was het, met behulp van een grijper, in een vrachtwagen laden het door hen verzamelde snoeiafval.

Vervolgens zetten de in ‘feloranje Hooijer-hesjes’ gehulde leerlingen op de fiets koers naar Doorwerth. Daar aangekomen werden zij ‘getrakteerd’ op een fraaie interactieve presentatie, gelardeerd met filmpjes die door Coen en directeur Derkjan Hooijer, wiens kinderen binnenkort ook gebruik gaan maken van het vergroende speelplein van de Beatrixschool, werd verzorgd. ,,Het is altijd leuk, als je lokaal je werk kunt doen”, aldus Derkjan. ,,In dit project kunnen we ook ons eigen ei kwijt. Dat is wat we ook graag willen. Dan is het mooi, dat wij dat aan de kinderen kunnen toelichten.” Onderwerpen als het oude- en nieuwe schoolplein, wat doen wij zoal bij Hooijer en bij GroeneWaarden, bodemsanering, infrastructuur en biomassa kwamen aan de orde. Daarbij werd al snel de nieuwsgierigheid bij de groep 8-leerlingen gewekt, wat weer tot veel en interessante vragen leidde. Het woord werd ook ‘een daad’, tijdens de rondleiding, waar ze onder andere konden zien hoe ‘hun’ groenafval werd verwerkt tot houtsnippers, die straks weer op het schoolplein. ‘Hartstikke leuk’, ‘heel interessant’, ‘lekker even niet in de klas’, ‘ben benieuwd hoe het schoolplein er straks uit gaat zien’, waren de alleszeggende commentaren na afloop. ,,Eind februari, begin maart is het schoolplein af en zullen de kinderen zelf met kruiwagens de houtsnippers verwerken tussen de speeltoestellen”, aldus Coen Hooijer vooruitblikkend naar ‘de grote dag’, de opening van het nieuwe plein.

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie