Gastdocente Marianne de Pagter geeft dansles aan een groep dementerenden.
Gastdocente Marianne de Pagter geeft dansles aan een groep dementerenden. Odensehuis Doorwerth

‘Goed gesprek en luisterend oor’

22 februari 2023 om 21:44 Overig

DOORWERTH Dementie is een heel vervelende ziekte. Steeds meer inwoners uit de gemeente Renkum krijgt daarmee te maken. Ofwel door een naaste die erg ‘vergeetachtig’ wordt of een buurman die de symptonen vertoond. Maar in Doorwerth bestaat sinds ruim vier jaar het Odensehuis Doorwerth waar mensen met beginnende dementie terecht kunnen. ,,Wij staan klaar voor een goed gesprek en een luisterend oor”, zegt directeur Hans Straus.

Inwoners uit de gemeente kunnen op vier dagdelen per week terecht in Ontmoetingskerk aan de Benticklaan 7 in Doorwerth. ,,Mensen met beginnende dementie zijn bij ons welkom voor een gezellig samenzijn. Ook hun naasten kunnen bij ons terecht voor informatie. We houden allerlei activiteiten zoals puzzelen, zingen, yoga, dansen of - sinds kort - fietsen op de duofiets. Maar nog veel meer hoor. De mensen bepalen zelf wat ze doen. Ze hebben alle vrijheid. We bieden mensen een veilige plaats om hun ding te doen”, aldus Straus. 

Momenteel zijn er 36 Renkumers aangesloten bij het Odensehuis. ,,Dat waren er 41, maar een aantal mensen zit nu in een verzorgingshuis”, weet Straus. Veel dementerenden wonen nog thuis. Dat betekent vaak een zware opgave van hun naasten, die de verantwoordelijkheid vaak niet alleen aan kan. ,,Het betekent vaak een forse inbreuk op de vrijheid van de partner, het kan heel zwaar zijn voor beiden”, aldus Straus die hoopt op meer financiële hulp van de gemeente. ,,We zijn nog de enige instelling in de gemeente die beginnende dementerenden een plek bieden En dat is jammer aangezien je dementerenden helemaal op ziet bloeien als ze hier geweest zijn. Deze plek is zo belangrijk voor ze.”

Alle hulp is van harte welkom bij het Odensehuis. Belangstellenden kunnen aan de slag als gastvrouw/gastheer, als tuinier, financieel, technisch of huishoudelijk assistent of als begeleider van een activiteit. ,,We zoeken vooral mensen met de nodige levenservaring”, vertelt Straus.

Voor meer informatie kijk op www.odensehuisdoorwerth.nl

Koen Wilmink
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie