Aniek van Koot (links op archieffoto) speelde in Rotterdam een prima ABN AMRO Open-toernooi.
Aniek van Koot (links op archieffoto) speelde in Rotterdam een prima ABN AMRO Open-toernooi. Collectie Aniek van Koot

Ik had een erg mooie tijd in Renkum

26 februari 2023 om 19:00 Overig

RENKUM-ROTTERDAM In Rotterdam Ahoy vond afgelopen week het ABN AMRO OPEN tennistoernooi plaats. Het was alweer de 50e editie. Ook rolstoeltennis stond er op het programma, voor de 15e keer, maar nog nooit was er een vrouwenrolstoeltennistoernooi. Tot de 2023-editie, waar de gehele wereldtop acte de présence gaf, met Diede de Groot en Aniek van Koot als de grote Nederlandse sterren en de uiteindelijke winnaressen. De Groot won de titel in het enkelspel en samen met Aniek van Koot op superieure wijze ook nog de dubbelspeltitel. ,,Een geweldige week”, vond van Koot, die de basis van haar successen legde in de Renkumse Rijnkom.

Dick Martens

Van Koot (32), geboren met een aantal afwijkingen aan het rechterbeen, groeide op met tennis. Haar ouders waren werkzaam in een sportcentrum, waardoor ze al snel in aanraking kwam met de tennissport. Nadat haar moeder een documentaire over rolstoeltennis had gezien, was die link gelegd. ,,Ik bezocht de toenmalige bondscoach Aad Zwaan en was op slag verliefd op het spel. Ik heb er altijd van gehouden om achter die kleine gele bal aan te jagen.” De fanatieke rolstoeltennister was toen nog maar 10 jaar. ,,Ik ging altijd naar school in Arnhem en van daaruit ging ik vaak met ‘het busje’ toptennissers mee naar Renkum. Dat waren voor mij, na een intensieve schooldag, best lange dagen, maar het is het allemaal waard geweest.”

In Renkum speelde ze in het begin op baan 3. ,,Op baan 1 speelde Esther Vergeer, die toen al erg goed was. Als 10/11-jarige keek ik erg tegen haar op, maar het was voor mij ook een stimulans om veel en hard te blijven trainen, want één ding stond mij toen al voor ogen: ‘Net zo goed worden als Esther’.” Die missie slaagde, met dank aan Aad Zwaan en Renkum. ,,Ik kijk met een warm hart terug naar mijn erg mooie Renkumse tijd. Ik heb daar met Aad, die ik enorm dankbaar ben en van wie ik veel heb geleerd, 14 jaar getennist. Daar ligt de basis van mijn successen, mijn 23 grandslam dubbel titels en drie in het enkelspel.” Hoogtepunten waren de winst van de Australian Open en de US Open in 2013 en de winst van de gouden medaille met haar toenmalige dubbelpartner, Jiske Griffioen, op de Paralympics van Rio de Janeiro in 2016. Inmiddels ‘dubbelt’ ze met Diede de Groot, waarmee ze ook weer ongekende successen behaalde. ,,We wonnen het ‘career slam’.” Als duo werden alle vier grote toernooien gewonnen. ,,Dat was voor de tweede keer, die won ik ook al eens met Jiske.” In het enkelspel won Van Koot zowel in 2012 (Londen) als in 2016 (Rio) de zilveren medaille op de Paralympische Spelen. Ook in Rotterdam liet ze zich weer van haar beste kans zien. In het enkelspel haalde ze de halve finale, waarin ze haar meerdere moest erkennen in haar dubbelpartner, Diede de Groot. Maar samen wonnen ze wel de titel in het dubbelspel. ,,’Rotterdam’ was een prachtig toernooi, echt supergaaf om hier te kunnen spelen. Ik hoop, dat er binnenkort meer van dergelijke ‘vrouwentoernooien’ komen.” Aan stoppen denkt Van Koot nog niet. ,,Nee, ik ben nog niet klaar hoor, ik ga zeker nog door tot de Olympische Spelen 2024 in Parijs.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie