Op zaterdag 24 juni is de eerste Renkumse Plandeldag.
Op zaterdag 24 juni is de eerste Renkumse Plandeldag.

Eerste Renkumse Plandeldag

2 mei 2023 om 22:23 Overig

RENKUM In het kader van het 100-jarig bestaan van de gemeente Renkum trommelt Anton Damen, alias Plandelman, een leger van lokale opruimhelden op. Hun missie: in één dag 100 straten en stoepen te bevrijden van zwerfafval. Op zaterdag 24 juni kleuren zij tijdens de eerste Renkumse Plandeldag zo Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze groen. Deze feestelijke dag is een vervolg op de succesvolle Utrechtse Plandeldag van afgelopen zomer, toen meer dan 1000 plandelmannen en -vrouwen werden gemobiliseerd voor een spectaculaire schoonmaakactie.

Anton ‘Plandelman’ Damen: “Een paar jaar geleden was de zwerfafvalopruimer misschien nog een paradijsvogel in het straatbeeld, tegenwoordig is de plandelaar of plogger al helemaal ingeburgerd. Zeker in de gemeente Renkum, waar een aantal zwerfafvalbrigades regelmatig de Jufferswaard en het Oosterbeekse marktplein opschonen. Je ziet gelukkig steeds vaker Nederlanders in alle soorten en maten met een grijpstok in de weer. Het is een echte beweging: positief, actief, effectief.”

Het werkwoord ‘plandelen’ (wandelen + plastic plukken) is inmiddels al een aardig bekend synoniem voor zwerfafval oprapen. Plandelen is gezellig én laagdrempelig. Van klein tot groot, van peuter tot pensionado: iedereen kan het, steeds meer Nederlanders doen het. Damen promoot het sociale fenomeen met zijn alter-ego Plandelman: optimistischer dan Superman, groener dan de Hulk. Zijn missie? De opruimheld in iedereen activeren. Vorig jaar deed hij dat onder meer met de eerste Utrechtse Plandeldag en een speciale rap. 

Meedoen met de Plandeldag is gratis, net als de speciale WePlog-app, waarmee de gelopen routes de stadskaart in realtime groen kleuren. Je eigen straatje of dat van een ander; een kwartiertje of een uur, in de vroege of late uurtjes, dat maakt niet uit. Met een gelegenheidsgroepje, in je uppie, met de kids of de buren of je sportclub of school: alles kan en mag.

Het programma is nog in ontwikkeling en verschijnt binnenkort op www.plandelen.nl. Aanmelden kan nu al, met een mailtje naar info@plandelen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie