Spektakel tijdens de Nederlandse Pumptrack Series. Publiek en deelnemers genieten van een 'Backflip' op de Airbag.
Spektakel tijdens de Nederlandse Pumptrack Series. Publiek en deelnemers genieten van een 'Backflip' op de Airbag. Dick Martens

‘Pumptrack-spektakel’ in Renkum

5 juni 2023 om 21:45 Overig

RENKUM MFC Doelum in Renkum is de broedplaats voor iedereen, een plek waar verbinden, sport en cultuur ‘hand in hand’ gaan. MFC staat voor Multi Functioneel Centrum, afgelopen zaterdag kwam wat dat betreft alles samen. In- en om het zwembad trainde de onlangs opgerichte jeugd-triatlonafdeling van RZC, op het kunstgrasveld speelde de DKOD-jeugd hun wedstrijden, ‘s avonds was er een concert en op de Pumptrack-baan waren er wedstrijden onder auspiciën van de NPS, de Nederlandse Pumptrack Series. Spektakel verzekerd, zeker ook bij de demonstraties op de ‘Airbag’ van The Pump Factory.

Het enthousiasme van Renkummer Erik Kuijt, fietsfanaat en liefhebber, zorgde ervoor, dat er in zijn woonplaats een heuse pumptrack werd aangelegd. De baan werd op 14 augustus 2021 officieel geopend door wethouder Marinka Mulder en kinderburgemeester Aline Huijgen. Dat was ook letterlijk het startsein voor de Renkumse jeugd om er sportief en avontuurlijk bezig te gaan. ,,En dat is tot op de dag van vandaag nog altijd zo”, aldus Kuijt. ,,De baan voorziet duidelijk in een behoefte en dat zie je ook vandaag weer terug. De baan heeft zelfs landelijk bekendheid en heeft ook een goede naam. Er zijn zelfs deelnemers uit Schiedam, Alkmaar en Uithoorn.” Maar ook lokale ‘Renkumse’ helden hebben zich ingeschreven. Vooral in de categorie ‘Boys Younsters’ geven zij duidelijk hun visitekaartje af, ten teken dat de ‘hun’ baan een opleidingscentrum is voor nieuw BMX-talent.

Maar voor ‘de Younsters’ daadwerkelijk hun finalerondes gaan maken, zijn er trainingen, kwalificaties en spectaculaire demonstraties, met de immense groen-witte ‘Airbag’ als middelpunt. De deelnemers in de diverse categorieën hebben één ding gemeen: ‘Enthousiasme’. Van de allerjongste, de kleine Maurits met zijn loopfiets, tot de meiden Senna en Renate en van de fanatieke Milas en zijn vader tot de Renkumse talenten. Die zorgen voor de meeste ‘spanning en sensatie’, niet in de laatste plaats bij hun fanatieke vaders en moeders. In een spannende finale wordt uiteindelijk de 10-jarige Florian Castein de grote winnaar. Hij blijft plaatsgenoten Jorrit Wolsing, die tweede wordt en Daan Kuit nipt voor. De winnaar is bescheiden, maar glimt wel van trots. Met zijn gouden medaille om zijn nek wil hij ‘best’ wat over de wedstrijd en zichzelf vertellen. ,,Ik train twee keer per week bij De Weirijders in Tiel en rij ook wedstrijden. Vorige week was ik nog 4e op het Nederlands Kampioenschap.” Maar ook is hij heel vaak op zijn ‘thuisbaan’ in Renkum te vinden. ,,Een mooie baan en supergaaf dat ze dat hier doen en dat ik heb gewonnen”. Evenals zijn grote voorbeeld Niek Kimman (Wereldkampioen in 2015, 2016 en 2021, Europees kampioen in 2019 en Olympisch kampioen in 2021, DM) wil hij BMX’er worden. ,,Ik ga hem straks (24 en 25 juni) weer op Papendal zien. Daar zijn dan grote wedstrijden.” Maar voor het zover is geniet hij van zijn Renkums succes en vergaapt zich even later aan de toppers Arjan, Menno en Desmond, op ‘de Airbag’.

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie