Opnieuw heeft organisator Renkum Leeft na intensieve inzet een volwaardig en bovenal interessant programma in de draaiboeken staan.
Opnieuw heeft organisator Renkum Leeft na intensieve inzet een volwaardig en bovenal interessant programma in de draaiboeken staan. gertbudding.nl

9e Editie Renkum Airborne

30 augustus 2023 om 11:16 Overig

RENKUM Op 15 en 16 september is voor de negende keer de indrukwekkende herdenking van de geallieerden die in 1944 op Dropzone-X, onder de noemer Operation Market Garden, op de Renkumse heide landen. Hoogwaardigheidsbekleders leggen vrijdag om 11.00 uur kransen bij het monument en er worden volksliederen gespeeld. Parachutisten van Patfhinder Groupe Europe schetsen met diverse sprongen een natuurgetrouw beeld.

Opnieuw heeft organisator Renkum Leeft na intensieve inzet een volwaardig en bovenal interessant programma in de draaiboeken staan. “Dit wordt de negende keer dat we Renkum Airborne houden”, zegt Janet Bakker van de Renkumse stichting. “Door corona moesten we twee keer het evenement afzeggen. In de voorgaande edities kwamen er gemiddeld tussen de vijf- en zesduizend bezoekers.”

Het gedenkwaardige moment met het leggen van kransen wordt gevolgd door volksliederen van landen die nauw betrokken waren bij de bevrijding van Nederland. En dat aspect wordt tijdens de twee dagen op het evenemententerrein aan de Telefoonweg nadrukkelijk in beeld gebracht door Renkum Leeft, een organisatie van en voor Renkumers.

In de Living History Basecamp op het evenemententerrein wordt beleefd hoe Renkumers en Heelsumers leefden onder barre omstandigheden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat wordt onder meer in beeld gebracht met diverse displays, een militariamarkt, rondrit met GMC’s en een WOII Fashion Impression. Vervolgens wordt het officiële aspect op die dag en zaterdag langzaam overgenomen door luchtige evenementen zoals een lasergame circuit, een gigantische klimtoren, een obstacle parcours en diverse shows met artiesten.

In de Music Canteen is er vrijdagavond een vrolijk programma met wisselde optredens van The Key Sisters en DJ Day met nostalgische muziek.

Zaterdag vertrekt om 14.00 uur vanaf het Renkum Airborne terrein de Race tot the Bridge door RMV Nimbus. Op deze dag is er doorlopend Living History Basecamp, uiteraard is de Music Canteen doorlopend open en zijn er vanaf 14.00 uur drie optredens om het uur van de befaamde Politie Big Band. Om 16.00 uur het is het einde van het evenement Renkum Airborne. De stichting heeft dit jaar niet de intentie om het feest elders voort te zetten.

Foto: Janet Bakker (voorgrond) en Pauline Kuijt leggen namens Renkum Leeft een krans bij het monument op de Renkumse heide.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie