De Belgische winnares van de 1/4 crosstriatlon, Christine Verdonck, in de Jufferswaard op weg naar haar glorieuze overwinning.
De Belgische winnares van de 1/4 crosstriatlon, Christine Verdonck, in de Jufferswaard op weg naar haar glorieuze overwinning. Dick Martens

Iedere deelnemer is hier een winnaar (Update - Met meer foto’s)

30 augustus 2023 om 11:16 Overig

RENKUM In 1929 kwam er een zwembad in het rivierwater van de Rijn. In 1931 werd de zwemvereniging RZC opgericht. Naast het poloën en zwemmen kwam men op het idee om een zwemwedstrijd in de rivier de Rijn te organiseren. Zwemmers uit heel Nederland deden mee. Omdat de rivier te ernstig vervuild was, vond de laatste wedstrijd in de Rijn in 1959 plaats. Een korte historie van het zwemmen in de Rijn onder auspiciën van RZC. Maar vanaf 2011 was het zwemmen in de Rijn wel weer mogelijk en voor de Renkumse zwem en poloclub het sein om er weer een zwemtocht te gaan houden en sindsdien is de tocht niet meer weg te denken van de Nationale ‘zwemkalender’, evenals de Crosstriathlon die inmiddels zelfs Internationale allure heeft gekregen.

Er heerste zaterdagmorgen al vroeg heel veel bedrijvigheid op en rond de Renkumse veerstoep. Toch was in de aanloop naar het grootse zwemevenement al heel veel voorwerk verricht door de tientallen RZC-vrijwilligers. Dranghekken, afzettingen van routes van het fietsparcours bij ONO en de looproute in de Jufferswaard, boeien in de Rijn, de inschrijftafel, de wisselzone, verfrissingspunten, alles was in gereedheid gebracht om het de deelnemers aan niets te laten ontbreken. Het enige wat zij nog maar hoefden te doen was ‘genieten’. Natuurlijk heerste er in de vroege morgenuurtjes ook nog wat als ‘gezonde wedstrijdspanning’ bij onder andere de deelnemers aan de 1/4 Crosstriatlon voor licentiehouders (1,5 km zwemmen, 30 km mountainbiken, 11 km hardlopen) maar zoals het regelmatig door de luidsprekers was te horen : ‘Iedere deelnemer is hier een winnaar!’.

Toch leefde er bij sommige wedstrijddeelnemers, getuige de ‘gespannen gelaatsuitdrukkingen’, een wat afwijkende gedachte bij die mooie en gevleugelde uitspraak van de speaker van dienst. Nog maar eens de fiets controleren, de badmuts op en af, is de boot er al? Maar nadat de grote Rijnaak eenmaal was aangemeerd stapten de meesten toch ontspannen en verwachtingsvol aan boord. Toch, dat het niet zo maar ‘een wedstrijdje’ was bleek wel uit de deelnemerslijst. Bij de mannen bijvoorbeeld stonden Nationale toppers als een Wouter Dijkshoorn, Michael Krijnen, Ferdinand Oldeman en ‘local hero’, zoals hij werd aangekondigd, Joost Christiaans aan het vertrek. Ook bij de vrouwen stonden er toppers zoals veelvoudig Nederlands kampioene en voormalig Olympiër Ingrid van Lubeck en de Belgisch kampioene Christine Verdonck op de deelnemerslijst. Uiteindelijk werd bij de mannen Ferdinand Oldeman de winnaar, met Christiaans als tweede. Bij de vrouwen was de reis voor Christine Verdonck, van het Belgische Brecht naar Renkum, een afstand van ruim 135 kilometer, niet voor niets geweest. Zij kwam stralend als winnares over de eindstreep. ,,Een prachtige wedstrijd, waar ik zeker volgend jaar ga terugkomen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie