Puck Pieterse, Demi Vollering, demissionair minister Conny Helder en Annemiek van Vleuten.
Puck Pieterse, Demi Vollering, demissionair minister Conny Helder en Annemiek van Vleuten. Peter van Rooij

Zeldzaam hoge Koninklijke onderscheiding voor Annemiek van Vleuten

27 november 2023 om 21:49 Overig

WAGENINGEN Annemiek van Vleuten heeft maandagavond op het Wielergala een zeldzaam hoge Koninklijke onderscheiding ontvangen. De wielrenster die in september afscheid nam, werd bevorderd tot Commandeur in de orde van Oranje-Nassau. De inwoonster van Wageningen is na wereldkampioen schaken Max Euwe en schaatster Ireen Wüst pas de derde Nederlandse sporter die deze onderscheiding ontvangt.

Tijdens het Wielergala worden de prijzen voor de beste wielrenners van het afgelopen jaar uitgereikt. Die prijs won Annemiek niet, maar ze werd wel door demissionair minister van Sport,
Conny Helder, naar voren geroepen. Minister Helder: “Wat een voorrecht om op het podium te staan met een wielrenster die Nederland in de afgelopen jaren zoveel successen heeft gebracht. Een sporter die ons heeft laten juichen. Een inspirerend voorbeeld voor zoveel meisjes en vrouwen die denken: dat wil ik ook!”
Helder prees Annemiek om haar doorzettingsvermogen en indrukwekkende erelijst. Volgens de minister is Annemiek een groot ambassadeur van de (wieler)sport in het algemeen en het vrouwenwielrennen in het bijzonder. Zo werd zij tweemaal wereldkampioen op de weg, tweemaal wereldkampioen tijdrijden, Olympisch kampioen tijdrijden en won zij in 2022 zowel de Giro d’Italia, de Tour de France Femmes en de Vuelta à Espana. Naast haar carrière was zij jarenlang een inspirator en mentor voor vele meisjes en vrouwen die het beste uit zichzelf willen halen op fysiek en mentaal gebied.
Een trotse burgemeester Floor Vermeulen was op het Wielergala aanwezig. “Eerder dit jaar hebben wij Annemiek vanwege haar sportieve prestaties, maar zeker ook voor haar maatschappelijke betrokkenheid, al tot ereburger van Wageningen benoemd. Deze Koninklijke onderscheiding is een enorme eer voor Annemiek. Ze heeft hem volledig verdiend. Ze heeft het vrouwenwielrennen internationaal op een hoger niveau gebracht. Daarnaast was de manier waarop zij haar sport beoefende en met tegenslagen omging een bron van inspiratie voor velen. Ook haar sociale kant is bewonderenswaardig. Zo heeft zij afgelopen zaterdag met een veiling van haar wielerspullen nog 19.000 euro opgehaald voor het goede doel.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie