Afbeelding
Foto door mali maeder via Pexels

Vier gemakkelijke manieren om minder plastic te gebruiken

Partnercontent

Duurzaamheid lijkt voor veel mensen steeds belangrijker te worden. Gelukkig maar! We willen natuurlijk niet dat onze oceanen vol komen te liggen met plastic. Wil jij ook je steentje bijdragen en minder plastic kopen en gebruiken? Wij geven je een aantal tips die je gemakkelijk kunt toepassen.  

Ga op pad met je eigen fles, mok of thermoskan

Zorg ervoor dat je altijd een hervulbare fles of mok bij je hebt. Kraanwater is in Nederland gelukkig goed drinkbaar dus een waterfles kan je vrijwel overal gemakkelijk vullen. Zo hoef je geen plastic wegwerpflesjes te kopen. Bestel je ergens een koffie to go? Vraag dan of ze het drankje in jouw eigen meegenomen mok of thermosfles willen schenken. Zo voorkom je ook weer het onnodig gebruik van (plastic) wegwerpbekers. 

Koop (of maak) plasticvrije verzorgingsproducten

Aan verzorgingsproducten worden vaak verschillende stoffen toegevoegd die geen goed effect hebben op het milieu. Denk hierbij aan microplastics. Deze kleine deeltjes plastic komen in de zeeën en oceanen terecht. Tegenwoordig zijn er gelukkig al veel plasticvrije producten verkrijgbaar. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om je eigen verzorgingsproducten te maken.  

Duurzamer boodschappen doen

Ga je boodschappen doen? Neem dan altijd een eigen tas mee, zodat je geen plastic tasjes hoeft te kopen. Probeer daarnaast ook zo veel mogelijk plasticvrij te winkelen. Ga voor groente en fruit dat niet in plastic verpakt is en ga voor glazen potten in plaats van plastic. Deze glazen potten kan je na gebruik zelfs weer schoonmaken en ergens anders voor gebruiken.  

Plasticvrij eten bestellen of afhalen

Laat je vaak eten bezorgen of haal je het vaak af? Ook dan kan je duurzame(re) keuzes maken. Ga voor de horecazaak die gebruik maakt van duurzame materialen, in plaats van plastic disposables. Zo zijn er namelijk genoeg alternatieven voor plastic. Denk aan suikerriet maaltijdbakken of kartonnen saladebakken.  

Zwerfafval opruimen

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips die je zou kunnen toepassen wanneer je minder plastic wilt kopen en gebruiken. Met bovenstaande tips maak je echter een goed begin. Wil je meer doen dan alleen je eigen gebruik verminderen?  Je zou ook jouw steentje kunnen bijdragen door zwerfafval op te ruimen. Loop je dagelijks met de hond? Neem dan een prikker mee! Of spreek met een groepje vrienden af om samen eens in de zoveel tijd zwerfafval op te ruimen.   

advertentie
advertentie