Afbeelding
Foto door Sam Lion via Pexels

5 handige tips voor het uitlaten van een hond

Partnercontent

Een hond uitlaten klinkt misschien makkelijk, toch hebben veel hondenbezitters hier moeite mee. Wanneer ze hun honden uitlaten, kunnen hun honden gewoon niet stoppen met trekken aan hun lijn. Het lijkt alsof je honden zich onbeheerst gedragen. Je hebt hier geen zin meer in en wilt graag dat je viervoeter, waarvoor je een hondenverzekering hebt afgesloten, zich juist goed gedraagt tijdens de wandeling. In dit artikel vind je een paar tips over hoe je je wandelingen soepeler en aangenamer kunt maken voor zowel jou als je hond. 

Kies voor een korte lijn

Bij het wandelen van de hond heb je natuurlijk een lijn nodig. Je kunt hierbij kiezen voor een lange riem, maar over het algemeen wordt een korte lijn gebruiken. Hiermee heb je namelijk meer controle over je hond. Het is gemakkelijker om te communiceren en je hond te begeleiden wanneer je hond dicht bij je is. Je wilt immers dat je hond zich op je concentreert, niet op al het andere om je heen. Een korte riem zal hierbij helpen. 

Trek voldoende tijd uit

Zwerven en verkennen zijn de natuurlijke instincten van honden. Je hond zal blij zijn als je hem meeneemt om verschillende plaatsen te verkennen. Als je hond tevreden is, is de kans groter dat hij zich thuis goed gedraagt. Dit is een win-win situatie voor jou en je hond. Een wandeling van 30 minuten tot 1 uur wordt aanbevolen. Dit moet je minstens één keer per dag doen, al raden veel experts aan om meerdere wandelingen per dag te nemen met je harige metgezel.

Gebruik een geschikte lijn

Je kunt verschillende soorten lijnen proberen. De sleutel bij het kiezen van een riem is om de lijn te kiezen die het meest comfortabel is voor zowel jou als je hond. Een leren riem is een goede optie omdat deze langer meegaat en prettig in de hand ligt. Als je hond de gewoonte heeft om aan de lijn te kauwen of te breken, kun je overwegen om in plaats daarvan een kettinglijn te gebruiken. 

Loop voor je hond uit

Als je voor je hond uitloopt, zal je hond je als roedelleider zien en je uiteindelijk volgen. Als je je hond de leiding laat nemen, zal hij zichzelf als de roedelleider beschouwen en je meeslepen naar de richting die hij wil gaan. Een hond die achter je loopt, trekt normaal gesproken bovendien niet aan de lijn. De meeste honden zijn niet geboren om de juiste manieren te kennen om te volgen, dus je moet dit het dier leren. 

Stop het trekken

Een snelle truc om met trekken om te gaan, is door hem te lokken met snoepjes of hem in de richting te sturen die je wilt gaan met behulp van de snoepjes. Ook is het slim om tijdens de wandeling pardoes te stoppen als je hond aan de riem trekt. De kans is groot dat de viervoeter dan ook stopt. Bovendien kan het helpen om een harnas te gebruiken in plaats van een halsband aangezien je hiermee meer controle hebt over je hond.