Leonie Braskamp: ,,Ik ga samen met mensen al puzzelend op zoek naar hun talenten."
Leonie Braskamp: ,,Ik ga samen met mensen al puzzelend op zoek naar hun talenten." Zuiver Fotografie

Leonie Braskamp helpt zoeken naar je eigen talent

23 februari 2022 om 09:09 Zakelijk

DOORWERTH Leonie Braskamp is een vrouw met een missie. Bij haar bedrijf Talentenjacht coaching leert ze individuen van jong tot oud en teams binnen bedrijven waar hun talenten liggen. Talent gaat niet zozeer over waar iemand goed in is, maar waar iemand voldoening uithaalt. Het gaat om plezier en niet om prestatie. Als je ergens plezier aan beleeft wil je er meer van weten en grijp je er iedere keer weer naar terug. Ons huidige onderwijssysteem is gericht op de prestatie van slechts twee intelligentiegebieden, taal en rekenen. ,,De apotheose is de cito die alleen deze twee gebieden toetst, middenin de ontwikkeling van een kind. Op basis van deze uitslag worden kinderen verdeeld naar niveau. Dit heeft vergaande gevolgen.”

door Diana Kervel

Door haar interesse in de psyche van de mens, haar master organisatiepsychologie, afstudeerrichting coaching, opleiding tot kinder- en talentcoach heeft zij haar antwoord op de ontwikkeling van de mens (en het schoolsysteem) gevonden. 

,,Leer vanuit plezier en focus minder op de prestatie. Zo ontwikkel je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is de basis voor iedere vorm van ontwikkeling. Leren én werken vanuit talent geeft zelfvertrouwen, energie en veerkracht. Veerkracht voor de dingen die je lastig vindt op school, in je werk en in het leven.”

BRUGGENBOUWER De trotse coach praat over een meisje bij haar in de praktijk. Het meisje heeft moeite om zich te concentreren in de klas en heeft last van ruziënde kinderen. Op school wordt ze getypeerd als bemoeial. Als je talent overdrijft heb je er vaak last van. Door gesprekken en werkvormen komt Leonie achter de intentie van dit gedrag, achter haar talent. ,,Het meisje heeft het talent ‘bruggenbouwer’. Het meisje wil radio-dj worden dan kan ze mensen gelukkig maken. Een prachtig talent. Ik leer om gaan met de ‘schaduwzijde van haar talent’.”

BURN-OUT De volwassenen die Leonie ontmoet zijn in de kern eigenlijk ook creatief, sportief of gevoelig, maar waren toevallig goed in taal en rekenen. Omdat er op school alleen gekeken wordt naar de prestatie van die twee intelligentiegebieden en niet naar talent en plezier, kampen zij nu, op latere leeftijd, vaak met loopbaanvraagstukken of burn-outklachten. Ze zijn eigenlijk afgedreven van wie ze werkelijk zijn. ,,Samen gaan we puzzelen en zoeken we naar bezigheden waarbij hun batterijen letterlijk opladen.” Als voorbeeld noemt Leonie: ,,Een jurist die vroeger eigenlijk niets liever deed dan tekenen en creëren. Tekenen was zijn lievelingsvak, dan leek voor hem de tijd te vliegen. Hij heeft nu, na een burn-out, het roer omgegooid en is houtbewerker geworden.” 

HANDVATTEN Ga eens na: wat raakt je in het leven? Wanneer vliegt voor jouw de tijd? Heb je weleens een compliment gekregen dat je werkelijk heeft geraakt? Wat doe je het liefst in periode van dip? Al deze momenten zeggen iets over je talent. Nieuwe talenten ontdek je door nieuwe dingen aan te gaan in het leven. Door je voortdurend in nieuwe contexten te begeven. ,,Ik wil je handvatten geven om talent te ontdekken bij jezelf, je kind of je team.”

IMPACT ,,Ik ben ervan overtuigd dat iedereen een plek kan vinden in deze maatschappij en dat we veel meer impact kunnen maken en plezier kunnen hebben als we gebruik maken van elkaars talent. Word wie je bent en vaar op je eigen talent! Daar ben je nooit te oud voor. Iedereen wordt geboren met talenten. Ze horen echt bij je, ze maken jou uniek.”, zegt Leonie Braskamp van Talentenjacht coaching uit Doorwerth heel stellig.

Kijk voor meer informatie op de website www.talenten-jacht.com.

Dit verhaal is gepubliceerd in de special Vakvrouwen, onderdeel van de editie van woensdag 23 februari van deze krant. Lees hier alle verhalen uit de special.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie