John Visser: ,,Het geven van de laatste zorg aan overledenen voelt als een voorrecht.''
John Visser: ,,Het geven van de laatste zorg aan overledenen voelt als een voorrecht.'' John Visser

Uitvaartbegeleider John Visser: ‘Samen aan alles gedacht’

30 maart 2022 om 16:30 Zakelijk

REGIO Een uitvaart is een ingrijpende en emotionele gebeurtenis. Als je afscheid neemt van een dierbare moet je kunnen rekenen op een uitvaartbegeleider die je op gepaste wijze ondersteunt en begeleidt. Eén die rust creëert en bewaart en met je meedenkt in deze periode. Uitvaartbegeleider John Visser is trots op zijn vak en vertelt er graag meer over.

John Visser kent de uitvaartwereld en de mogelijkheden in de regio. Hij denkt naar eigen zeggen voortdurend mee en staat dag en nacht voor je klaar om je te helpen. Zo kan je in alle rust afscheid nemen van jouw dierbare.  

,,Het mysterie van leven en de dood heeft altijd mijn interesse gehad’’, vertelt hij. ,,Je wordt geboren, je groeit op, het leven lijkt oneindig en dan komt er een moment dat je je realiseert dat het leven vergankelijk is. In geen enkel ander vakgebied komt het leven en de dood zo dicht bij elkaar”, begint John zijn verhaal te vertellen. 

VOORRECHT Na een tijd bij een uitvaartorganisatie in Ede te hebben gewerkt nam John in 2016 de stap om zijn eigen en kleinschalige uitvaartonderneming te starten: ,,Het geven van de laatste zorg aan overledenen en het mogen begeleiden van diens nabestaanden tijdens één van de moeilijkste periodes, voelt voor mij als een voorrecht. Niet alleen mijn natuurlijke neiging om mensen te helpen tijdens emotioneel moeilijke periodes, ook mijn persoonlijke interesses en ambities kan ik volledig kwijt in mijn rol als uitvaartbegeleider.”

AFSCHEID Uitvaartzorg is mensenwerk, vervolgt John: ,,Je hebt met uiteenlopende families te maken, elk met hun eigen verleden, emoties en verwachtingen. Ik spreek zelf liever over een afscheid dan over een uitvaart. Mijn werk begint vaak direct na het overlijden, dan moeten veel zaken geregeld worden voor de dag van het afscheid. Maar ook de dagen tussen het overlijden en de dag van de uitvaart zijn heel belangrijk voor nabestaanden om goed afscheid te kunnen nemen.”

PASSEND John: ,,De kunst is om je telkens opnieuw snel in te leven in de wensen en goed te begrijpen wat in die situatie nodig is. En dit alles, in een relatief kort tijdsbestek, te vertalen naar een passend afscheid. Het woord ‘passend’ gebruik ik als ik bij nabestaanden aan tafel zit om de uitvaart te bespreken. Elke overledene en elke familie is uniek. Elk afscheid is dat dus ook. Een goed afscheid helpt mensen in hun rouwproces.”

NA EEN AFSCHEID ,,Na het begeleiden van een uitvaart gaat mijn leven verder. Maar hoe is dat voor iemand die een dierbare heeft verloren? En hoe kan ik deze mensen dan steunen in dit proces? Het belangrijkste is misschien wel ‘er zijn’. Present zijn zonder adviezen, zelfs zonder ‘ik weet wat je voelt’. Ik merk ook vaak dat ik iets zinnigs wil zeggen. Maar is het niet veel fijner om iemand naast je te hebben die jouw verdriet er gewoon laat zijn, zonder iets in te vullen?” 

Wanneer een dierbare overlijdt, zijn we als mens gedwongen om fysiek los te laten. Maar in gedachten kunnen we bewaren. Loslaten en bewaren, het lijkt een onmogelijke combinatie, maar dat is rouwen. ,,Ik sta graag aan het begin van dat proces om te helpen een juiste start te maken zodat na verloop van tijd een troostende en helende herinnering overblijft.”

John Visser Uitvaartbegeleiding (regio Ede, Wageningen en Veenendaal). Telefoonnummer 06-25043956 (24/7 bereikbaar). Email: john@samenaanallesgedacht.com. Meer op de website www.samenaanallesgedacht.com.

Dit verhaal is gepubliceerd in de special Vakmannen, onderdeel van de editie van woensdag 30 maart van deze krant. Lees hier alle verhalen uit de special.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie