Directeur van Revabo, Piet Koppelaar, in het walhalla van het opleidingsinstituut. ,,Hier worden de vakmannen opgeleid."
Directeur van Revabo, Piet Koppelaar, in het walhalla van het opleidingsinstituut. ,,Hier worden de vakmannen opgeleid." Dick Martens

Revabo: de poort naar de bouw en de plek waar vakmannen worden opgeleid

30 maart 2022 om 09:00 Zakelijk

OOSTERBEEK De roep om personeel in alle geledingen, maar zeker ook in de bouwsector, is de laatste tijd bijna hopeloos. Maar daar proberen ze bij Revabo in Oosterbeek een passende oplossing voor te vinden. De afkorting staat voor Regionale Vakopleidingen in de Bouw en in die hoedanigheid worden er in de ruime vestiging aan de Pastoor Bruggemanstraat 33A al vanaf 1984 jongeren opgeleid voor de bouwnijverheid in de regio Arnhem en Zuid-West Veluwe. Directeur Piet Koppelaar wordt enthousiast als hij over de opleiding en de veelal supergemotiveerde leerlingen spreekt. ,,Revabo is echt de plek waar vakmannen worden opgeleid.”

door Dick Martens

,,Onze primaire doelstelling is ervoor te zorgen dat bouw- en timmerbedrijven worden voorzien van voldoende, goed opgeleid personeel”, steekt Koppelaar van wal. ,,De leerlingen treden bij ons in  loondienst en worden vervolgens vier dagen per week, tegen een vooraf afgesproken uurtarief, bij een bij ons aangesloten bouw- of timmerbedrijf geplaatst. Daarnaast volgen ze bij een ROC een dag per week theorie-onderwijs. Ook zijn wij op zoek naar zijinstromers, dat kunnen statushouders zijn, maar ook mensen die in het leger hebben gewerkt of mensen die een carrière-switch willen maken, of zich niet op hun plek voelen in hun huidige werkkring. Dus eigenlijk iedereen die wat in de bouw zou willen, hopen wij tegen te komen. Van de Food Valley tot Arnhem. Er is momenteel heel veel werk in de bouw.” De door Revabo gehanteerde werkwijze biedt ook een aantal belangrijke voordelen. ,,De leerlingen zijn verzekerd van een praktijkopleiding en arbeidsovereenkomst van 2 jaar. En heeft een inlenend bedrijf een keer tijdelijk niet voldoende werk of past het werk mogelijk niet bij de leerling, dan zoeken wij een ander geschikt bedrijf waar de leerling de praktijkopleiding kan vervolgen. Op deze wijze is de kans van slagen voor de opleiding groter en zal de leerling ook sneller de opleiding kunnen afronden. Ze leren hier alle facetten van ‘het vak’. Maar ook zaken zoals ‘hoe rug sparend te werken’ een timmerman leren we ook hoe hij met elektriciteit en water om moeten gaan, we leren ze veilig rijden met een aanhanger, bieden een een kraancursus aan en een BHV-cursus. Wat dat betreft zijn wij echt de poort naar de bouw.”

OUD-LEERLINGEN Ervaring is daarbij niet vereist, maar wel belangrijk is, dat de leerlingen inzet en motivatie hebben. ,,Is dat het geval, dan kijken wij richting welk vak we ze kunnen opleiden en of ze dat vak ook willen leren. Dan gaan wij ons sterk maken om ze aan een baan of aan een leer-werkplek te kunnen helpen. Allereerst is er een introductieweek, om te bezien of de leerlingen het leuk vinden en dan kijken wij bij welk bedrijf ze zouden passen. Groot of klein, seriematig werken, of onderhoudswerk. De zijinstromers hoeven dan niet direct door naar het ROC, daar hebben we speciale branchegerichte trajecten voor. Mooi is ook, dat wij leerlingen hier vaak weer terugzien. Zij starten bijvoorbeeld een eigen bedrijf, hebben de kennis hoe het hieraan toegaat en willen dan met hun eigen bedrijf ook graag met ons meedoen. Dat is fantastisch. Maar ook om het ‘vakdiploma Aannemer’ te halen, dat kan ook hier in huis, zien wij leerlingen terug. Op de dinsdagavond hebben we momenteel een groep van zo’n 50 cursisten, daarvan zijn meer dan de helft oud-leerling. Ik durf dan ook te zeggen, dat Revabo de plek is waar vakmannen worden opgeleid.” De daad wordt direct bij het woord gevoegd en een rondgang door het immens grote gebouw en de buitenplaatsen laten direct zien, dat de directeur geenszins heeft overdreven. Het enthousiasme van ‘zijn’ leerlingen is zicht- en hoorbaar. 

Meer informatie: www.revabo.nl.

Dit verhaal is gepubliceerd in de special Vakmannen, onderdeel van de editie van woensdag 30 maart van deze krant. Lees hier alle verhalen uit de special.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie