Mariska Beijer gaat met het Olympisch team op jacht naar de gouden medaille in Tokyo.
Mariska Beijer gaat met het Olympisch team op jacht naar de gouden medaille in Tokyo. Foto: Dick Martens

Mariska Beijer kijkt uit naar Tokyo

27 mei 2021 om 20:14 Algemeen

Door Dick Martens

Nederland staat, ondanks de nog steeds voortwoekerende Corona-pandemie, toch een mooie sportzomer te wachten. Hoewel aangepast en af en toe nog wat onduidelijk hoe en of de diverse evenementen door zullen gaan, lijkt het erop, dat bijvoorbeeld de Olympische- en Paralympische Spelen in Tokyo op de kalender blijven staan. Dat betekent bijvoorbeeld voor rolstoelbasketbalster Mariska Beijer uit Doorwerth, dat ze over ‘een kleine 100 dagen’ met haar team op jacht gaat om dat ene doel, die felbegeerde gouden medaille, te gaan veroveren. Midden in een dagritme, dat voornamelijk bestaat uit veel trainen, maar ook het pakken van de nodige rust, heeft ze nog wel even tijd om vooral vooruit te blikken.

DOORWERTH - ,,Het gaat goed”, begint Beijer haar verhaal. ,,We zijn met het Nederlands team, op Papendal, volop aan het trainen. Belangrijk is nu als team nog beter en sterker te worden, maar vooral gezond te blijven. Inmiddels ben ik ook volledig gevaccineerd, dat is natuurlijk superbelangrijk, vooral omdat we straks in Tokyo bijna dagelijks een wedstrijd spelen en tegen ploegen die natuurlijk overal vandaan komen.” Beijer (29) kijkt inmiddels terug op, wat ze zelf typeert als: ‘een bijzonder jaar’. ,,Zeker ook omdat ik voor mijzelf besloten had om dit seizoen geen competitie meer te spelen bij mijn club Hannover United. Vanwege mijn fragiele gezondheid zag ik het echt niet zitten om voor de competitie door heel Duitsland te reizen. In goed overleg hebben we besloten om mijn contract tijdelijk te bevriezen, maar het contract voor volgend seizoen heb ik al in mijn mailbox ontvangen. Daar hoeft alleen mijn handtekening nog onder.” Maar onder het motto ‘elk nadeel heeft zijn voordeel’, kon ze zich samen met naar teamgenoten van de Nationale selectie wel volledig focussen op Tokyo. ,,Ook heb ik met het team oefenwedstrijden kunnen spelen. Dat had anders ook niet gekund. We speelden tegen de Orange Lions Academy, dat is Jong Oranje aangevuld met jongens. Dat is goed voor ons. Zoals het er nu naar uitziet spelen we ook nog oefen-interlands tegen Duitsland. Tegen andere landen oefenen is het vanwege de diverse lockdowns lastig en te risicovol.” Naast Papendal wordt ook de bosrijke omgeving van Doorwerth veelvuldig als trainingslocatie gebruikt, dat gebeurt dan met haar handbike. Ook het eigen ‘krachthonk’ op haar balkon doet dienst als onderdeel van het sterker en beter worden.

De jacht op het ultieme doel, Olympisch goud, zal worden ingezet vanaf 16 augustus. ,,Ons wordt de favorietenrol opgedrongen. Dat zijn we inmiddels gewend. Wij hebben een sterk en hecht team, dat al sinds Londen 2012 bij elkaar is.” Beijer zelf is een van de dragende krachten van het team en behoort al sinds 2012 tot ‘the starting five’. Mijn plan is nog wel even door te gaan, op clubniveau bij Hannover volgend jaar, maar ik heb zeker nog de ambitie om bijvoorbeeld in Spanje, bij Bilboa de echte top, te gaan spelen. Maar nu eerst onze bronzen medailles ‘upgraden’ naar goud.”

‘Ik heb zeker nog ambities en wil nog wel ‘even’ doorgaan’

advertentie
advertentie