Joop Cobussen heeft aan de Renkumse Achterdorpstraat zijn nieuwe centrum, ADS 21, geopend.
Joop Cobussen heeft aan de Renkumse Achterdorpstraat zijn nieuwe centrum, ADS 21, geopend. Foto: Dick Martens

‘Mijn doel met ADS 21 is: Vitaliteit, Training en Herstel’

8 juni 2021 om 22:58 Algemeen

Door Dick Martens

Ruim 35 jaar lang was fysiotherapeut Joop Cobussen ‘een naam’ in Renkum en verre omgeving. Hij bestierde met zijn team een eigen praktijk met diverse specialisaties. De start was vanuit een garage in de Heelsumse tuin van zijn zus, terwijl hij toen ook nog fysiotherapeut was bij FC Wageningen, tot een bloeiende praktijk aan de Renkumse Energieweg. Dat is in het kort de route die Cobussen in die lange periode bewandelde. Vorig jaar juli trokken hij en zijn vrouw Karin daar de deur symbolisch achter zich dicht en wensten hun opvolgers succes. Zij gingen zelf op weg naar nieuwe uitdagingen. Karin vond die in het opknappen van meubels, maar bij Joop werd het ‘het bloed kruipt waar het niet gaan kan’. Hij startte zijn eigen centrum waar hij mensen op weg gaat helpen die niet goed in hun energie zitten: ADS 21.

RENKUM - De naam die Cobussen aan zijn nieuwe centrum heeft gegeven is er een met een dubbele betekenis. ,,Ik zocht bewust een naam die de lading van mijn bedoelingen moest dekken, maar ook een met een ludiek tintje. Zo kwam ik op ADS 21. Enerzijds staat de afkorting voor ‘Aan De Slag’, anderzijds voor de ligging van het pand, aan de AchterDorpStraat, 21 staat voor het jaar waarin ik nu ben begonnen”, legt hij uit, terwijl vanuit de koffiehoek het geluid klinkt van het vers bereiden van een Espresso. ,,Hoewel ik nog een dag in de week werkte bij CFB-Ede, ik ook veelvuldig met onze honden op pad ging, voelde het wat leeg en begon het toch weer te kriebelen. Deze ruimte kwam vrij en toen heb ik de knoop doorgehakt. Wat volgde was een opknapbeurt en vervolgens heb ik de boel ingericht met apparatuur die nodig is om mijn doelgroep, mensen die niet goed in hun energie zitten, weer op weg te helpen. Mensen voor wie bewegen vanwege fysieke of mentale belemmeringen ver weg lijkt. Meestal komen hun klachten voort uit chronische vermoeidheid. Zij hebben vaak nergens zin meer in, waardoor ze ook minder functioneren, in hun werk en ook thuis. Maar ook mensen die een marathon gaan- of willen gaan lopen. Die trainen vaak veel en lopen dan ook nogal eens een blessure op. Om dat te voorkomen of om daarvan te herstellen, maak ik schema’s voor hen. Ook als mensen zich bijvoorbeeld willen voorbereiden op een evenement zoals bijvoorbeeld AlpeDuZes kan ik daarvoor schema’s maken. Dat doet ik in samenwerking met BioCheck Rotterdam. Alle testen worden door hen beoordeeld.”

Na een intake, waarin een rust- een stress en een inspanningstest centraal staan, maakt Cobussen een Persoonlijk Energie Plan. ,,Daar gaan zij dan mee aan de slag. Gewerkt wordt dan met behulp van De BioCheck-app, die je herstelvermogen in rust en de belastbaarheid laat zien. Daarbij berekent en begeleidt de app op welk niveau je moet trainen en je lichaam het meest in balans is. Meten is weten en begrijpen is het halve werk, dat is mijn motto. Rust is daarbij ook een factor. Hiervoor heb ik innovatieve tools en een speciaal daarvoor ingerichte ruimte.” Voor meer info: www.ads21.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie