Afbeelding

Beeld gestolen van Jits Bakker

10 juli 2018 om 14:25 Algemeen

OOSTERBEEK - Het beeld ‘De Opstanding’ is door onbekenden gestolen van het graf van de moeder van Jits Bakker op de gemeentelijke begraafplaats in Oosterbeek. Dat heeft zoon Tibo dinsdag bekend gemaakt. Van de beeldend kunstenaar, die op 5 juni 2014 overleed, zijn inmiddels ruim dertig beelden gestolen.

Hij is daarmee de meest bestolen kunstenaar van ons land. Slechts een paar beelden zijn in de loop der jaren terug gevonden. De kunstwaarde van het 1 meter hoge en 80 kilo zware bronzen beeld wordt geschat op zo’n 80.000-100.000 euro. “Dit is te triest voor woorden”, vertelt Tibo dinsdag bij het graf van zijn oma, terwijl hij de schade taxeert. “Het beeld is van zijn stenen sokkel gerukt. Dit is nog erger dan de vorige diefstallen uit de beeldentuin in De Bilt en bij het atelier. Het gaat hier ook nog eens om vernielzucht op een begraafplaats. Jits zou zich omdraaien in zijn eigen graf.”
De kunstenaarszoon vermoedt dat ook dit kunstwerk snel de grens over gaat. In Nederland is het toezicht op roofkunst de laatste jaren enorm verscherpt.

“De Opstanding” is eigendom van de gemeente Renkum nadat het graf in 2011 tot gemeentelijk monument werd verklaard. Dat gebeurde omdat het anders geruimd zou worden, met als gevolg beschadiging van het kunstwerk. Door het op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen, kon het beeld bewaard blijven. Wanneer het precies is gestolen, is niet duidelijk. Pas dinsdag werd de familie ingelicht.

Kijk voor meer informatie op http://jitsbakker.nl/jb-website/Home_.html

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie