Louis ter Huurne met het jubileumshirt van de Stuwwallloop. Foto: Kees Jansen
Louis ter Huurne met het jubileumshirt van de Stuwwallloop. Foto: Kees Jansen Foto: Kees Jansen

‘Festival bij finish van Stuwwalloop’

6 december 2017 om 08:55 Algemeen

De Stuwwalloop zou nog meer dan nu een evenement voor de Oosterbeekse bevolking kunnen worden. Dat zegt vertrekkend voorzitter Louis ter Huurne van de organisatie. Het start- en finishterrein (Sportpark Hartenstein) leent zich volgens hem prima voor ‘een soort festival’.

OOSTERBEEK Eigenlijk zou Ter Huurne (71) al voor de zomer bekend maken dat hij zou stoppen als voorzitter van het tien jaar oude hardloopevenement, maar dat liep anders. ,,De verwachte temperaturen op 27 mei, de wedstrijddag, waren zo hoog dat we niet anders konden doen dan afgelasten”, blikt hij terug. ,,En dus heb ik gewacht met mijn afscheid tot we de loop alsnog konden houden.” Dat was eind september.

Het in 2008 voor het eerst gehouden hardloopevenement heeft een vaste plek veroverd in de agenda van veel hardlopers in de wijde omgeving. ,,Voor de trailrun komen de deelnemers zelfs uit heel Nederland”, zegt de Oosterbeker, die in 2007 het initiatief nam voor de Stuwwalloop.

De eerste editie in 2008 trok 500 deelnemers. ,,Daar waren we hartstikke blij mee. In de krant werd geschreven dat de Stuwwalloop een blijvertje was en daar hebben ze gelijk in gehad.” In het derde jaar stonden er 1000 mensen aan de start. Na het toevoegen van een trailrun, op en neer over bospaden, groeide het deelnemersveld plotseling met 700 tot 800 deelnemers. Overigens blijken de trailrunners heel goed te zijn in niet komen opdagen. ,,Vijftien procent van de trailrunners die hebben ingeschreven en betaald, loopt uiteindelijk niet mee. Dat is heel vreemd. Misschien dat er in het trailrunnen meer blessures zijn.”, zegt Ter Huurne. Inmiddels staan jaarlijks tegen de 2000 mensen aan de start van alle onderdelen van de Stuwwalloop.

De vertrekkende voorzitter is trots dat de loop is uitgegroeid tot een vaste waarde op de hardloopkalender. ,,We zijn bovendien de goedkoopste in de regio. Jarenlang zijn we niet duurder geweest dan tien euro. Als je tevoren via de website inschrijft is het nog steeds goedkoper dan een tientje.”

Belangrijk onderdeel van het succes van de loop is volgens de hem de ontspannen sfeer op sportpark Hartenstein. ,,Het is een heel compact en afgesloten terrein. Een unieke plek, waar dankzij Onder Ons (recreatiesportvereniging, KJ) en de Rotary van alles te doen is. Er zijn kraampjes, een bar en er is live muziek. Genoeg reuring om na afloop nog even te blijven. Het zou mooi zijn als dat nog verder uitgebouwd wordt. Iets in een festivalsfeer, waarop ook mensen uit het dorp af komen. Ook zie ik mogelijkheden om de sport aan kunst en cultuur te koppelen. Oosterbeek is een kunstenaarsdorp, daar zou je wat mee moeten doen.”

advertentie
advertentie