Jasper Verstand
Jasper Verstand Foto: Gemeente Renkum

Vooruit

29 maart 2017 om 15:07 Algemeen

Ik heb een geweldige baan. Het is een voorrecht om elke dag te mogen werken aan een nog mooiere, duurzamere en ondernemende gemeente. Maar het kan ook weleens frustrerend zijn. Te weinig geld of een tekort aan ambtenaren om je ideeën uit te voeren. Of processen die veel te stroperig verlopen.

En dan zijn er ook nog vaak besluiten en kaders uit het verleden waar je niet onderuit kunt en projecten die vastzitten. De afgelopen jaren is het gelukt om een aantal van dit soort projecten vlot te trekken en op te lossen.

Zo heeft Tuin de Lage Oorsprong na dertien jaar eindelijk een geldig bestemmingsplan, is de nieuwbouwwijk Oosterbeek Hoog na eenzelfde periode dan echt afgebouwd en heeft Renkum een nieuw Europaplein gekregen. Dat geeft ruimte om je weer meer op de toekomst te richten.

Trolleybussen van de toekomst bekijken

Bijvoorbeeld op duurzaam openbaar vervoer. Afgelopen week bezocht ik daarom met een delegatie uit de regio Arnhem de Zwitserse steden Zurich en Luzern om de trolleybussen van de toekomst te bekijken. Landelijk is de afspraak gemaakt dat in 2025 het openbaar vervoer rijdt zonder schadelijke uitlaatgassen. Elektrisch rijden wordt dus steeds belangrijker.

In Zwitserland rijden al trolleys met accu’s die worden opgeladen via de bovenleiding en vervolgens tien kilometer zonder contact met de bovenleiding verder kunnen rijden. In de toekomst wordt dit zelfs vierentwintig kilometer. Dat heeft enorme potentie voor onze regio. Denk bijvoorbeeld aan schoon openbaar vervoer naar Doorwerth, Renkum en zelfs Wageningen.

Het is de bedoeling dat een prototype van deze trolley op niet al te lange termijn ook in onze gemeente gaat rijden. Daarom participeert Renkum samen met de gemeente Arnhem en het bedrijfsleven in het project Trolley 2.0.

Een andere ontwikkeling is de verduurzaming van de papierindustrie in onze gemeente. Zo haalt Parenco een deel van zijn energie uit biomassa en onderzoekt nu of geothermie (warmte uit de bodem) de bron kan zijn voor de overige energievraag en daarmee de CO2-uitstoot sterk kan worden verminderd.

Schut Papier zet juist in op het verwerken van afvalstoffen (zoals vezels van tomatenplanten) tot grondstof voor papier. Als gemeente faciliteren en stimuleren wij dit soort ontwikkelingen.

En ondanks de grenzen waar ik in mijn baan dus nog weleens tegenaan loop, is juist het meewerken aan deze duurzame en toekomstgerichte ontwikkelingen hetgeen mijn baan zo ontzettend de moeite waard maakt.

advertentie
advertentie