Menno Bijl is echt 'een boomhutten vakman'. Hij poseert trots voor een van zijn fraaie creaties.
Menno Bijl is echt 'een boomhutten vakman'. Hij poseert trots voor een van zijn fraaie creaties. Dick Martens

Via een ‘kleine’ belofte naar Bijl Boomhutten

30 maart 2022 om 12:30 Zakelijk

DOORWERTH Wat is het verschil van wonen in de Randstad, of het wonen in Doorwerth? Vraag het aan Menno Bijl, want hij zette die stap. Maar niet alleen de verhuizing veranderde het leven van Bijl, zijn vrouw en dat van zijn twee jonge kinderen. De kantoorbaan en de lange reistijd koste meer energie dan dat het opleverde. Om deze reden nam Bijl een sprong in het diepe en begon onder aanmoediging van familie en vrienden Bijl Boomhutten. Bijl geeft aan dat je niet datgene moet doen wat het meest oplevert maar je datgene moet doen waar je passie ligt, waar je gelukkig van wordt en energie van krijgt. Dat wat tijdens de verhuizing begon met een grap richting zijn vrouw, werd een ‘kleine’ belofte naar de kinderen en ook werkelijkheid in de vorm van: ‘een boomhut’. 

door Dick Martens

Het gaan bouwen van boomhutten kwam voor Bijl dus eigenlijk uit het niets. ,,Al het sloophout, dat bij de verbouwing hier uit het huis kwam heb ik gebruikt om ‘onze’ boomhut te bouwen. En echt, ik had nog nooit een boomhut gebouwd. Maar ik heb het wel altijd leuk gevonden om met mijn handen bezig te zijn, om te (ver)bouwen. Eigenlijk heb ik mezelf alles aangeleerd. Hier en daar met de hulp van handige vrienden. Toen de belofte naar mijn kinderen werkelijkheid dreigde te worden heb ik ook veel naar de Amerikaanse reality-televisieserie Treehouse Masters zitten kijken. Vaak met open mond want wat is die man, Pete Nelson, een meesterboomhutbouwer. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken maar het is gewoon hartstikke leuk om te doen. Als je dan ook nog regelmatig een compliment krijgt dan wordt ik daar onwijs gelukkig van.” 

GEVOELSMENS De werkwijze van ‘de boomhuttenbouwer’ richting zijn potentiële klanten is bijzonder, ‘maar ik vind het niet meer dan logisch’. ,,Het begint natuurlijk met het kennismaken. Dat is voor mij eigenlijk al het belangrijkste moment, omdat je dan kennismaakt met mensen die enthousiast zijn over een boomhut. We spreken de wensen en ideeën door, gaan samen op zoek naar de ideale plek in de tuin en ik neem meteen wat maten op. Vervolgens zet ik hun droom op papier, maak een kostenberekening en zorg er dan natuurlijk voor, dat de klant achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Ook maak ik een prognose van de tijd die ik denk ermee bezig te zijn. Zijn we het vervolgens met elkaar eens, dan gaan de handen uit de mouwen en begin ik ‘op locatie’. Dat geeft natuurlijk ook een extra dimensie aan mijn werk. Alles op locatie en dus op maat. Je voelt direct de betrokkenheid van de mensen waarvoor je de boomhut bouwt en dan vooral de nieuwsgierigheid van de kinderen.” 

De boomhutten, waar Bijl vooral Douglas- Kastanje en Robinia hout voor gebruikt, kenmerken zich ook door de vele speelse elementen die de hij toevoegt. Soms zijn deze elementen vooraf besproken met de klant maar hij vindt het ook geweldig verassingen toe te voegen. Denk hierbij aan verborgen opbergvakjes in de vloer, een geheim toegangsluik met klimnet, klimtouwen, een katrol met emmer, of glijbanen. Binnen is ook altijd ruimte voor aankleding. Denk hierbij aan kastjes, tafels, banken of losse krukjes. Ik zeg altijd dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt.” Bijls creaties verschenen inmiddels al in tuinen in Doorwerth, Oosterbeek, Wageningen, Doetinchem en Vlaardingen. Het verbaast mij wat dat betreft nog steeds hoe snel het zich heeft rondgesproken. Ik ben niet echt een zakenman, ben een gevoelsmens, maar besef mij wel dat je niet stil moet blijven staan. Ik wil vernieuwen, verbeteren en vooral meer bouwen. Mijn credo: ‘Zoek het hogerop en neem plaats in je eigen boomhut’.”

Dit verhaal is gepubliceerd in de special Vakmannen, onderdeel van de editie van woensdag 30 maart van deze krant. Lees hier alle verhalen uit de special.

advertentie
advertentie