'Kind van de club', trainer Jaap Jochems gaat 'zijn' DKOD verlaten. Hij verruilt het Oranje-zwart voor het blauw-wit van DWS.
'Kind van de club', trainer Jaap Jochems gaat 'zijn' DKOD verlaten. Hij verruilt het Oranje-zwart voor het blauw-wit van DWS. Dick Martens

Trainer Jaap Jochems gaat ‘zijn’ DKOD verlaten

9 februari 2022 om 15:25 Korfbal

‘Ik kijk uit naar mijn nieuwe uitdaging: DWS’

RENKUM Na het bekend maken van de ‘sportversoepelingen’ ging ook de zaalkorfbalcompetitie weer van start. Weliswaar met een wat aangepast wedstrijdschema, maar er mocht en kon weer gespeeld worden. DKOD trad zaterdag in MFC Doelum en met publiek op de tribune aan tegen NKV uit het Brabantse Nuenen. Het werd geen onverdeeld succes voor de thuisclub. De gasten trokken met een 17-24 overwinning aan het langste eind. Toch was het niet ‘zomaar’ een competitiewedstrijd, het duel was namelijk het startsein van de afscheidstournee van trainer en ‘kind van de club’ Jaap Jochems. Hij gaat de club, na 22 seizoenen actief te zijn geweest als speler en als trainer, verlaten om zijn trainersambities meer gestalte te gaan geven. Dat gaat hij doen bij DWS in Kootwijkerbroek.

Dick Martens

Met het zweet nog op zijn voorhoofd en een verkoelend biertje in zijn hand schuift Jochems aan om zijn verhaal te doen. Het zweet was niet de wedstrijdspanning die uit zijn poriën kwam, maar echt ‘wedstrijdzweet’, want de trainer had zichzelf een paar keer binnen de lijnen gebracht, omdat hij vond, dat er een impuls nodig was. Hoewel ook hij een nederlaag niet kon voorkomen, was hij met vijf treffers wel de topscorer van ‘zijn’ ploeg. ,,Ik vond, dat ik het vuurtje even weer wat moest aanwakkeren”, verklaarde hij zijn inbreng. ,,De ploeg was te veel met ons tactisch plan bezig, waardoor we in de beginfase vergaten mee te scoren.” Hoewel het duidelijk trainersbespiegelingen zijn, sprak er ook het fanatisme van ‘speler Jochems’ uit. Toch blijft het bij incidentele invalbeurten, want Jochems (37) gaat op weg om te kijken waar zijn trainersplafond gaat liggen. Na bij DKOD al aan ‘het vak’ te hebben geroken gaat hij nu zijn vleugels uitslaan bij DWS in Kootwijkerbroek, waar hij oud-DKOD’er René Slegh gaat opvolgen, die het stokje drie seizoenen geleden overnam van Coen Hooijer, die evenals Jochems lang voor DKOD uitkwam. ,,Het lijkt wel een satellietclub van ons, hè?”, lacht de vertrekkend trainer. ,,Ik had ook wat andere aanbiedingen, maar heb gekozen voor DWS. Een weloverwogen beslissing. Het is echt een club die bij mij past. Ze spelen zowel in de zaal, alsook op het veld in de 2e Klasse, met een vrij jonge selectie, er is veel en goede jeugd en het is, evenals DKOD, een warme familieclub, met ook veel actieve vrijwilligers. Voor mij een veilige stap. Ik krijg er alle vrijheid, om bijvoorbeeld de speelwijze die ik voor ogen heb te introduceren. Daar spreekt vertrouwen uit. Ik heb voor twee jaar getekend met een optie voor nog een derde seizoen.”

Hoewel de Renkumer heel veel zin heeft in zijn nieuwe avontuur, neemt hij wel met een dubbel gevoel afscheid. ,,Echt afscheid is het nu ook weer niet, want DKOD zal altijd mijn club blijven. Ook mijn dochter Fenna speelt hier nog bij de Kangaroos en ik woon ‘op kruipafstand’ van Doelum en zal zeker nog regelmatig wedstrijden blijven bezoeken.” Jochems, geboren in Lelystad begon na te zijn verhuisd naar Bodegraven op zijn achtste met korfballen bij Vriendenschaar. ,,We verhuisden een paar jaar later naar Heelsum, ben toen gaan zoeken of daar ook gekorfbald werd. Zo kwam ik bij DKOD, ook nog eens oud Nederlands kampioen. Heb mij snel aangemeld, ik was toen 14 en op mijn 15e maakte ik al mijn opwachting in de selectie, waar ik onder andere Margrita van der Kolk als trainster had. Zij is ook echt mijn voorbeeld als trainer. Zij hield ook van aanvallend korfbal, was direct en duidelijk. Dat ben ik ook en die stijl wil ik bij DWS ook gaan uitdragen. Maar eerst mijn DKOD-periode goed afsluiten. Ik hoop dat het met de club verder goed zal gaan. Misschien zonder eerste competitieteam, maar zeker is wel, dat er talentvoile jeugd aankomt.”

advertentie
advertentie