Nilay Külci-Arslan en Bea Koenders van het Huis van Renkum.
Nilay Külci-Arslan en Bea Koenders van het Huis van Renkum. gertbudding.nl

‘Instuivers’ bij het Huis van Renkum

31 januari 2024 om 22:17 Overig

RENKUM Ook de bezoekers van het Huis van Renkum zijn besmet met het carnavalvirus. Ook niet zo verwonderlijk. Elk jaar bij de aanvang van het carnaval van De Dolle Instuivers wordt tijdens de optocht een stop gemaakt op het Europaplein, pal naast het gebouw waar dorpsbewoners dagelijks hun vertier hebben.

Op het plein krijgen Prins Marcel de Feestbouwer en Hofdame Wendy dan van burgemeester Agnes Schaap de dorpssleutel overhandigd en heersen dan in de carnavalsperiode over het dorp. Enkele dagen daarvoor, 6 februari, bezoekt De Dolle Instuivers het Huis van Renkum, waar iedereen wordt gezien en gehoord. Het is een initiatief van en voor inwoners van de (gemeente) Renkum. 

“De deuren staan dan letterlijk open voor iedereen”, weet activiteitenbegeleidster Bea Koenders, die onlangs haar jaarcontract inruilde voor vast dienstverband. 

“Er worden activiteiten georganiseerd voor verschillende doelgroepen en daar hoort ook het carnaval bij.” Vereniging De Dolle Instuivers bezoekt, voordat het grote vierdaagse feest start, diverse instanties. En daar valt dus ook het Huis van Renkum onder. “Onze bezoekers stellen het evenement, dat ‘s avonds wordt gehouden, bijzonder op prijs. Wij maken er dan samen een kleintje carnaval van”, zegt Koenders, die uitstekend overweg kan met de ‘bejaarden in spe’. “Maar wij staan ook voor verbinding met jong en oud.”

“Verschillende bezoekers van het Huis van Renkum verkleden zich, niet iedereen doet dat, maar als ze maar een gekke accessoire dragen geeft dat een gevoel dat het evenement wordt gewaardeerd. Maar ook hier geldt, niets moet, maar het mag wel”, legt Koenders uit en legt de loper op 6 februari uit voor een delegatie van De Dolle Instuivers, die vergezeld wordt van een groepje garde dat een show geeft. De vereniging verzorgt zelf de muzikale optredens. 

“We hopen op een mooie opkomst”, gaat Koenders enthousiast verder en raadpleegt driftig haar klerenkast voor toepasselijke kledij. “Medewerkers en vrijwilligers geven invulling aan een hapje en drankje. Maar zij zullen ongetwijfeld er een feestje van maken en met de bezoekers vooropgaan in de polonaise.” Het Huis van Renkum is op 6 februari vanaf 19.00 uur open en sluit haar deuren rond 21.00 uur.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie