Het 90-koppig orkest Symphonic Friends, onder leiding van dirigent Rien den Hartog, geeft op 3 juni in MFC Doelum een concert.
Het 90-koppig orkest Symphonic Friends, onder leiding van dirigent Rien den Hartog, geeft op 3 juni in MFC Doelum een concert. Fotocollectie Rien den Hartog

Aantrekkelijk en afwisselend concert

12 mei 2023 om 09:38 Overig

HEELSUM Er zijn in Nederland veel carnavalsverenigingen, evenals een keur aan symfonie orkesten. Maar zelden hebben dergelijke verenigingen een innige band of connectie. Echter niet in Renkum, want daar hebben Carnavalsvereniging De Dolle Instuivers er maar liefst 90 nieuwe vrienden bijgekregen, allen onderdeel uitmakend van Symphonic Friends. Enthousiaste muziekliefhebbers die, naast hun school, studie of werk regelmatig op zaterdagochtend bij elkaar komen om gezamenlijk heerlijk te repeteren en te studeren op mooie en uitdagende muziekwerken. ‘De carnaval en ‘de muziek’ hebben de handen ineen geslagen. Waarom en hoe? Dat vertelt dirigent Rien den Hartog.

Eigenlijk is dat bij binnenkomst in zijn knusse huiskamer al duidelijk. De eettafel ligt bezaaid met grote aanplakbiljetten en flyers over het aanstaande samenwerkingsverband tussen ‘de vrienden’. ‘C.V. De Dolle Instuivers organiseert in samenwerking met het orkest Symphonic Friends, onder leiding van Rien den Hartog, een aantrekkelijk en afwisselend concertprogramma’, luidt de in het oog springende wervingstekst. ,,Bij de viering van Renkum Airborne 70 jaar hebben wij een ‘ad hoc orkest’ samengesteld dat aan die bijeenkomst heeft meegewerkt, een eenmalig plan. Maar het orkest is blijven hangen en zelfs uitgebreid en vanaf dat moment zijn wij concerten gaan houden in Rotterdam. Daar had ik, in de Doelen, de mogelijkheid om die concerten te geven. We zijn geen vereniging, maar een orkest wat gevormd wordt door muziekliefhebbers, die naast het spelen in hun eigen orkest of vereniging, een andere vorm van orkest, van muziek doen en nieuwe uitdagingen vinden. Het zijn muzikanten van onder andere KHO uit Oosterbeek, de Heelsumse Harmonie, Eendracht uit Renkum en van OBK uit Bennekom. Dat betekent, als je eigenlijk voornamelijk in Rotterdam speelt, dat familie en vrienden zegt ‘Leuk dat je in dat orkest speelt, maar wel wat uit de richting’. Toen werd het plan opgevat om hier in de regio eens rond te kijken naar een geschikte locatie.”

Die kwam uit een misschien niet direct verwachte hoek, namelijk via bemiddeling van de Dolle Instuivers. ,,Zij hebben zo’n ervaring in het organiseren, ook in hun thuisbasis MFC Doelum, van evenementen, het opbouwen van een podium, plaatsen van stoelen, licht en geluid. En zij gaan er nu samen met ons voor zorgen dat Doelum wordt ‘omgetoverd’ tot een grote concertzaal. Die samenwerking heeft ertoe geleid, dat er voor 400 mensen uit Renkum en omgeving iets nieuws en iets leuks is ‘geboren’. Dat gaat op 3 juni (aanvang: 20.00 uur) plaatsvinden. Het wordt een aantrekkelijk en afwisselend concertprogramma, met muziek uit films, musicals, the American songbook, maar ook Jazz, Pop en Nederlandstalig. Kaarten (€ 15,00) kunnen gekocht worden via een QR-code op de pamfletten en de flyers die op veel plaatsen hangen en worden verspreid.”

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie