In haar kleurrijke winkeltje in Heelsum is de 96-jarige Miep Gros dagelijks aanwezig.
In haar kleurrijke winkeltje in Heelsum is de 96-jarige Miep Gros dagelijks aanwezig. gertbudding.nl

De 96-jarige Miep Gros: Na 48 jaar nog steeds springlevend in haar winkeltje in Heelsum

3 maart 2024 om 19:23 Overig

HEELSUM Als de winkeldeurbel rinkelt stapt Miep Gros parmantig uit haar woonkamer naar haar naastgelegen Shop 144 om klanten vriendelijk te helpen. Dat doet de 96-jarige al 48 jaar en ze is bijna 40 jaar nauw betrokken bij winkeliersvereniging Unicum. Voor die club aanleiding om de Heelsumse te onderscheiden als erelid.

Door Gert Budding

“Dit vind ik een duidelijke blijk van waardering, prachtig”, vertelt Miep Gros tussen de bedrijven door en toont haar speldje, die ze met trots op haar revers draagt. De oorkonde prijkt pontificaal op de toonbank. Clientèle worden altijd keurig te woord gestaan in haar winkeltje waar ze kleding vermaakt, repareert en stoffen en aanverwante artikelen verkoopt. Ze oogt en handelt bijzonder kwiek. De naaimachine is haar idool. Ondanks haar hoge leeftijd weigert ze categorisch om de naald en draad aan de wilgen te hangen. “Nee, ik kan het nog aan en vind het bovendien leuk werk”, klinkt het overtuigend. “Onder de mensen blijven is belangrijk en dat valt dan weg als ik de winkel sluit.”

De 96-jarige Heelsumse startte drie jaar na de Tweede Wereldoorlog haar werkzame leven en opende in 1976 aan de Kastanjelaan haar winkeltje. Ze was getrouwd met Joop Gros, die in 1985 overleed. Acht kinderen werden geboren. “Mooi verdeeld, vier jongens en vier meisjes.” 

In 1985 zette Gros de eerste stappen in het Heelsumse verenigingsleven. Vorige week werd ze verrast door een delegatie van Unicum, met voorzitter Gerrit Straatman voorop, die haar het insigne opspeldde. Geen gewichtige toespraken, wel een grote mate van respect voor haar inzet. Tijdens de vergaderingen van Unicum is ze bepaald geen dood vogeltje dat in de hoek zit. “Haar inbreng is steeds belangrijk, soms doordringend maar altijd in het belang van de vereniging en uiteraard de Heelsumers.” 

In haar knusse winkeltje worden de klanten overstelpt met herinneringen uit het verleden, foto’s aan de wand zijn doordringende stille getuigen en geven onverbloemd een mooie weergave van haar leven en maken haar activiteiten duidelijk met het organiseren van de Sinterklaasintocht, de aankleding van de Pieten en muzikanten van Drumband Heelsum.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie