Het 90-koppig orkest Symphonic Friends, met orkestleden uit onder andere Renkum, Wageningen en Bennekom, gaat naar Italië
Het 90-koppig orkest Symphonic Friends, met orkestleden uit onder andere Renkum, Wageningen en Bennekom, gaat naar Italië Dick Martens

Dirigent uit Heelsum leidt Symphonic Friends op Unieke Italiëreis

2 april 2024 om 21:02 Overig

Door Dick Martens 

HEELSUM Het negentigkoppig orkest Symphonic Friends, met orkestleden uit onder andere Renkum, Wageningen en Bennekom, gaat tussen 28 april en 4 mei drie concerten verzorgen in Italië. De uitvalsbasis van het projectorkest is een vakantiepark aan het Gardameer. De voorbereidingen voor deze unieke concertreis zijn in volle gang. Dirigent en inwoner van Heelsum, Rien den Hartog, kijkt al verlangend uit naar de bijzondere trip.


,,De concertreis naar Italië is een logistieke en een muzikale uitdaging”, benadrukt de dirigent. ,,We reizen per trein. Dat is comfortabel en prettig reizen voor de musici. Koffers en instrumenten gaan met een vrachtwagen. We verblijven in een geweldige accommodatie aan de westkant van het Gardameer. Als dirigent zie ik het al helemaal voor mij, de concerten in de prachtige concertzaal in Cremona en de kerk in Crema. Stuk voor stuk prachtige, sfeervolle locaties. Uiteraard is ons repertoire een knipoog naar Italië en de cultuur aldaar.” Ook Mariska te Paske kan niet wachten tot ook zij in de trein kan stappen. ,,In oktober vorig jaar werd ik benaderd met de vraag of ik het leuk zou vinden om als hoboïst bij het orkest te komen. Ik kende het orkest niet, maar de enthousiaste verhalen over de kerstconcerten klonken veelbelovend. De tweede vraag was of ik dan ook mee wilde op concertreis naar Italië. Wát? Ik? Mee? Natuurlijk! wilde ik dat. Het voelt alsof ik met de neus in de boter val, of zoals de Italianen dat zeggen: ‘Cadere con le mani in pasta’. Ja, dat moest ik inderdaad even opzoeken.” De Wageningse Janet Hoogerheide is een van de vocalisten van het orkest: ,,We hebben een superleuke gezellige groep vocals. We gunnen elkaar alles en stimuleren elkaar om er samen iets heel moois van te maken. En ik denk dat we dat tijdens repetities en concerten ook uitstralen. Met het geweldige orkest zetten we keer op keer een supermooi concert neer. Zo prachtig om te horen hoe alles zo in elkaar past. Daarom vind ik de Italiëreis zo gaaf. Hoeveel mensen kunnen nu zeggen dat ze op concertreis gaan naar Italië?”

Het 90-koppig orkest verzorgde pal voor de kerstdagen het ‘White Christmas at the Doelen’-concert in Rotterdam. ,,Dit jaar is dat op zondag 22 december. Voor mij persoonlijk een extra bijzondere dag omdat dit concert voor het 30e opvolgende jaar op de agenda van De Doelen staat”, aldus den Hartog. ,,En bovendien bestaan wij als Symphonic Friends dit jaar 10 jaar. Ook dat gaat vast weer een onvergetelijke dag worden. Samen met echte ‘muzikale friends’ waar ik op kan bouwen kan dat niet anders. De Italiëreis komt wat mij betreft precies op het juiste moment.” Symphonic Friends, dat vorig jaar juni ook nog een wervelend optreden verzorgde in MFC Doelum in Renkum, maakt al jaren gebruik van de repetitieruimte van Muziekvereniging OBK uit Bennekom. ,,Ook dat beschouwen wij voor ons als orkest als een mooi muzikaal partnerschap.”

advertentie
advertentie