Aad Hendrickx aan het werk aan de Fonteinallee in Doorwerth.
Aad Hendrickx aan het werk aan de Fonteinallee in Doorwerth. gertbudding.nl

Padden krijgen schone goot om voort te planten

30 januari 2023 om 22:58 Overig Tips van de redactie

RENKUM Medewerkers van Natuurzorg Veluwe-Vallei hebben de paddengoten, een traject van 650 meter, langs de Fonteinallee in Doorwerth schoongemaakt. Op tijd voor de naderende paddentrek. Amfibieën kunnen dan vanaf hun winterverblijf op de stuwwal makkelijk en veilig de uiterwaarden bereiken om te paren.

De paddentrek vindt meestal plaats in de periode van februari tot april. “De precieze tijd is afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid”, vertelt Aad Hendrickx, teamleider Natuurzorg. Vanaf de stuwwal komen de amfibieën in de aangelegde goot terecht. “Van daaruit kunnen ze via tunnels onder de weg door naar de uiterwaarden om zich daar voort te planten. Nu ligt er een dikke laag bladeren in de aangelegde goten, met een team maken wij die begaanbaar. Tijdens de werkzaamheden ontdekte een van de medewerkers een pad die ervoor had gekozen te overwinteren in de goot. Daar doen we het dus voor.”

Bij Natuurzorg Veluwe-Vallei werken mensen met een psychische kwetsbaarheid jaarrond in natuurgebieden in de omgeving van Wageningen, Ede, Bennekom, Renkum, Heelsum en Doorwerth. “Ze vinden hier een rustige werkplek waar ze op hun eigen tempo aan de slag kunnen. En daarmee leveren ze een belangrijke maatschappelijke bijdrage aan het onderhoud van natuur en landschap. En dat is in een tijd waarin de natuur onder druk staat een mooie aanvulling op het reguliere natuurbeheer. Tegelijkertijd werken deelnemers aan hun eigen ontwikkeling en zetten ze mooie stappen voorwaarts naar bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of zelfs een betaalde baan”, zegt Hendrickx.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie