De vrijwilligers van de Renkumse afdeling van VluchtelingenwerkNederland, namen onlangs al een kijkje in Wolfheze.
De vrijwilligers van de Renkumse afdeling van VluchtelingenwerkNederland, namen onlangs al een kijkje in Wolfheze. Dick Martens

Opvang statushouders in Wolfheze

28 februari 2023 om 22:02 Overig

RENKUM Wereldwijd zijn ruim 82 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Sommige vluchtelingen zoeken in ons land bescherming. Vanaf half maart worden er statushouders gehuisvest in 15 leegstaande woningen op het terrein van Pro Persona in Wolfheze. De Renkumse afdeling van VluchtelingenWerk gaat hen helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Vrijwilligers namen, onder leiding van teamleider Anneke Scholten, onlangs al een kijkje bij de huizen en het tijdelijke kantoor. Tijdens de rondleiding werd al snel duidelijk dat er dringend versterking nodig is om de statushouders goed te begeleiden.

,,Het gaat om mensen die de maatschappelijke begeleiding helpen verzorgen”, licht Scholten toe. ,,Zij begeleiden de statushouders gedurende 9 maanden. De maatschappelijk begeleider informeert, ondersteunt en leert hen om zoveel mogelijk zaken na die periode zelf te kunnen regelen. Dus zelfredzaam maken. De eerste weken bestaat het vooral uit praktische ondersteuning bij huisvesting, energie, financiën, onderwijs en gezondheidszorg.” Gerard van Laarhoven (73) is al enige tijd maatschappelijk begeleider. ,,Ik werd enthousiast gemaakt door mijn fietsmaatje, die dit al deed. Tijdens onze tochtjes kwamen wij vaak mensen tegen die hij begeleidde of begeleid had. Die waren altijd zo blij en dankbaar voor zijn hulp. Die contacten, met daarbij mijn belangstelling voor culturen over de hele wereld, maakten mij zo enthousiast, dat ik mij heb aangemeld. De dag na mijn aanmelding ben ik al begonnen en het is nog altijd een mooie uitdaging. Momenteel begeleid ik een groot gezin, Koerden uit Irak. Ik ga er elke dinsdag op bezoek, maar ben ook al met ze naar de huisarts en het gemeentehuis geweest. Die hulp wordt ook erg gewaardeerd.” 

Daarbij speelt ook de tolk Hushiar Darwish (52) een belangrijke rol. ,,Ik kwam ruim 21 jaar geleden vanuit Koerdistan (Noord Irak) naar Nederland. Inmiddels ben ik Nederlander”, aldus ‘de tolk’ lachend. ,,Ik spreek Koerdisch, Arabisch en Turks, ken de diverse culturen en biedt hulp waar nodig. Het is ontzettend mooi en zeker ook erg dankbaar werk.”

Scholten vult aan:,,Ik wil extra benadrukken dat het functioneren als team, dus de maatschappelijk begeleiders en de tolken samen zo ontzettend leerzaam is. ,,Daardoor kunnen we een en ander veel beter op de nieuwkomers afstemmen, zodat zij alles kunnen gaan begrijpen. Onze samenleving is zo anders, dat is heel moeilijk te begrijpen, zeker als je hier nieuw bent. En nog iets anders, je komt bij de actualiteit thuis. Daarom hoop ik van harte, dat er nog meer mensen zich als maatschappelijk begeleider bij ons komen melden.”

Interesse? Mail naar: renkum@vluchtelingenwerk.nl of bel: 06 19277958. 

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie