Ook burgemeester Agnes Schaap mag haar wandelervaring aan Roger Beets vertellen.
Ook burgemeester Agnes Schaap mag haar wandelervaring aan Roger Beets vertellen. gertbudding.nl

76e Editie Airborne Wandeltocht

31 augustus 2023 om 08:58 Overig

OOSTERBEEK Komende zaterdag is de voortuin van het park Hartenstein het domein van Roger Beets. Aan de Utrechtseweg, met het Airborne museum in zijn rug, zwaait hij bij het defilé de ruim 30.000 deelnemers van de 76e editie van de Airborne Wandeltocht uit. Het is het grootste ééndaagse herdenkingswandelevenement van de wereld.

Tien jaar geleden nam Roger Beets als spreekstalmeester de taak over van wijlen Pouwel Vos, marsleider en voorzitter van de Politie Sportvereniging Renkum (PSVR). “Het is al bijna dertig jaar geleden dat ik me als vrijwilliger aanmeldde, toen we in Renkum kwamen wonen”, vertelt Beets. “Mocht meteen beginnen met het knippen van de kaartjes op het controlepunt achter het Bilderberg hotel.” Na enkele jaren werd Beets meer betrokken bij de organisatie en vroeg Vos hem toe te treden tot het bestuur van de PSVR. Dat was nog een dingetje vertelt Beets: “Ik was geen politieman en de statuten moesten worden gewijzigd om dat mogelijk te maken. Ik ben tien jaar bestuurslid geweest en heb in die jaren met veel plezier de communicatie en public relations gedaan, sponsoren gevonden, jeugdproject opgetuigd, e-tickets geïntroduceerd en nog veel meer.”

Na zijn bestuursperiode bleef hij actief vrijwilliger bij de op- en afbouw van de wandeltocht, ontwerpt hij de doeken van de ereboog, maakt de tekstborden voor de routes, is spreekstalmeester bij het defilé en ontvangt hij de wandelaars in de middag met een gezellige babbel over hun ervaringen die dag. Ook haalt hij onder luid applaus van de tribune de oudste deelnemers binnen, die alle wandeltochten hebben gelopen. Dat zijn er dit jaar nog maar drie, die de wing met het cijfer 76 aan hun collectie medailles kunnen toevoegen. Ook burgemeester Agnes Schaap en het college ontkomen niet aan een gesprekje met hem.

Als ambassadeur van de Britse Taxi Charity for Military Veterans, is hij nauw betrokken bij de aanwezigheid van zes Britse WOII veteranen bij de wandeltocht, die dit jaar weer met de Londense taxi’s naar Oosterbeek komen. Samen met mede-ambassadeur Frans Ammerlaan zorgt hij voor hun wel en wee tijdens hun verblijf.

Beets is, als voorzitter van de Stichting Airborne Herdenkingen, al vroeg in het jaar bezig met de Airborne herdenkingsactiviteiten voor het komende jaar. “Al tijdens het opruimen in de week na de wandeltocht, hebben we het met elkaar al over de volgende editie”, gaat Beets verder. “Wat kan er anders, hoe kunnen we de wandelaars volgende keer een nog mooiere ervaring geven.”

Alle ervaringen van de al jaren betrokken AW-vrijwilligers komen samen bij de evaluatie kort na de wandeltocht en worden daarna meegenomen bij de eerste voorbereidingen voor de volgende editie. “Daarbij vormt de steeds intensievere regelgeving door de overheid, ieder jaar weer een enorme uitdaging. De map met vergunningsaanvraag groeide in de afgelopen jaren van zo’n tien naar inmiddels bijna 500 pagina’s”, legt Beets uit.

Eerder dit jaar dreigde de wandeltocht niet meer door te gaan door het plotselinge opstappen van het voltallige bestuur van de PSVR. Beets nam direct het initiatief voor de samenstelling van een nieuw bestuur. Hij benaderde de ervaren voormalig marsleider van de inmiddels niet meer bestaande Rode Kruis Bloesemtocht, Hans van Kranenburg, die na enig nadenken toestemde.

“Ik heb diep respect voor het nieuwe team, hoe snel zij met de hulp van vrijwilligers, de organisatie hebben opgetuigd, de vergunning geregeld en zaterdag weer ruim 30.000 wandelaars uit 20 landen mogen ontvangen”, besluit Beets.

Vorig jaar liepen 30.000 wandelaars de Airborne Wandeltocht.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie