Jolanthe Harssema-Poot.
Jolanthe Harssema-Poot.

Zomermijmeringen

6 september 2023 om 11:54 Overig

Aan het einde van de vakantie, met mooie dagen en lange zomeravonden, maar ook natte en kille dagen, is het goed om terug te kijken en te mijmeren over wie we zijn en waar we wonen. 

Column namens de kerk

Wat leven we toch in een prachtig land; de natuur is elk seizoen weer om te genieten prachtig. Ik denk terug aan de bijenkoningin die met haar volk na vele rondjes in onze tuin al zoekend rondzwermt en dan gaat neerstrijken in de hoop dat het een veilige plek is om zich met haar volk te gaan vestigen.

Dit deed me denken aan Mozes, die met zijn volk door de woestijn naar een veilig land vertrok om te ontkomen aan de slavernij en onderdrukking in Egypte. Maar ook aan de vele vluchtelingen die nu voor oorlogsgeweld of vervolging op de vlucht zijn en gevaarlijke tochten over land en zee ondernemen en hopen een veilige plek voor hun kinderen te vinden.

Ik denk ook aan de miljoen mede-Nederlanders die niet op vakantie kunnen, omdat ze onder de armoedegrens leven en nauwelijks een gezonde maaltijd kunnen betalen. We hebben in Nederland heel veel voorzieningen, zoals uitkeringen en regelingen waar we allen gebruik van maken, maar er vallen ook mensen door omstandigheden buiten boord. Deze mensen vragen om ondersteuning. 

Mijn gedachten gaan ook uit naar wat is en niet meer terug gaat komen. Zoals een kerkgemeenschap, die om verschillende redenen zich genoodzaakt ziet te stoppen. Ingrijpend voor de betrokkenen.

Nu de dagen weer korter worden is het goed te gaan bedenken wat we kunnen doen om de wereld mooier te maken. Hoe kunnen we een steentje bijdragen om er voor elkaar te zijn? 

Er zijn veel mogelijkheden: armoedebestrijding, een helpende hand bieden, bezoekjes afleggen, maar ook zorg voor de natuur om ons heen (het rentmeesterschap). 

De gezamenlijke diaconieën en Caritas binnen de gemeente Renkum proberen door een gezamenlijke aanpak projecten te ondersteunen en waar nodig een helpende hand te bieden. Voor iedereen zijn er mogelijkheden om mee te doen en zich ergens bij aan te sluiten. “Vele handen maken licht werk”. We kunnen samen van een solitaire samenleving een solidaire samenleving maken. 

Namens de kerken in de gemeente Renkum,


Jolanthe Harssema-Poot

Interkerkelijk Diaconaal Platform Renkum
diaconie@pkn-oosterbeek-wolfheze.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie