Afbeelding
gertbudding.nl

Ingetogen herdenking op Renkumse heide

17 september 2023 om 20:40 Overig

RENKUM Liv, leerling van de Airborne school, kon haar tranen niet bedwingen tijdens het leggen van bloemen bij het Airborne monument op de Renkumse heide. Haar gedachte ging naar een bevriende veteraan die onlangs was overleden. Het was tekenend voor de indrukwekkende sfeer tijdens de herdenking.

Wethouder Daniëlle van Bentem vertegenwoordigde de gemeente Renkum. Later veranderde de sfeer op de Renkumse heide, waar op 17 september de eerste geallieerden werden gedropt, in een luchtig evenement. Renkum Leeft, een enthousiaste club van en voor Renkumers, had de zaken weer prima op orde en bediende de talrijke bezoekers op een aangenaam tweedaags Renkum Airborne. “Ik schat ongeveer vijfduizend bezoekers”, zegt Peter Snapper van Renkum Leeft.

Voor velen is de herdenking een moment van bezinning, ontroering en helse herinnering. Het dorp Renkum werd in de oorlog zwaar beschadigd en lag in de vuurlinie met heftige gevechten.

De hoogtepunten regen vrijdag en zaterdag moeiteloos aan elkaar. Natuurlijk ging de aandacht uit naar de talrijke parachutisten. Het duurde even voordat het geronk van de vliegtuigen hoorbaar was. “Wij weten als organisatie ook niet hoe laat de para’s worden gedropt. Zij komen vanuit Eindhoven en daar wordt bepaald hoe laat Renkum in beeld komt”, zegt Peter Snapper. Het geduld werd op de proef gesteld. Rond half drie landden de eerste zestig parachutisten, direct gevolgd door een tweede sessie op de Renkumse heide. Niet elke para had de mazzel om op de juiste plek te belanden. Sommigen kregen met de zonnebloemen op de heide een aangename connectie: maar geen blessures. In de Music Canteen was ’s avonds het optreden van de The Key Sisters met toepasselijke liederen, gelardeerd met een ‘jazzy’ ondertoon. Er was nauwelijks nog een plekje op de heide. Daar was ook DJ-D-Day medeverantwoordelijk voor. Zaterdag werd het tweedaagse programma van Renkum Leeft onverminderd voortgezet met diverse aantrekkelijke activiteiten voor jong en oud. Het meervoudige optreden van de Politie Big Band sprak opnieuw tot de verbeelding. Om twee uur vertrok de lange stoet Race tot the Bridge vanaf de Telefoonweg naar Arnhem.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie